Het Nederlandse Rode Kruis

16 januari 2006
Oorlogsarchief Rode Kruis ontsloten op speciale website

Het Rode Kruis heeft een uniek oorlogsarchief

In Nederland worden op diverse plaatsen archieven bewaard over de Duitse gevangenenkampen in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD heeft nu de website kamparchieven.nl ontwikkeld. In deze website worden deze archieven virtueel samengevoegd. De website maakt duidelijk bij welke instantie welke informatie te raadplegen is.

Ook dagboeken en brieven

In het archief zijn gegevens over 1,5 miljoen mensen te vinden

Belangstellenden kunnen ondermeer materiaal raadplegen over de organisatie en inrichting van de kampen. Zo presenteert de website informatie over de organisatie en het bestuur van de kampen, en laat het zien welke kampadministraties, transportlijsten, gevangenregisters en bouwtekeningen beschikbaar zijn. Maar ook over meer persoonlijke vindt u er informatie en wordt u verwezen naar de juiste archieven. Uit enkele dagboeken en brieven zijn passages in te zien.

De puzzel compleet maken
Volgens Regina Grüter, hoofd van het oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis, vervult de website een belangrijke functie. Nog vaak krijgen wij verzoeken van mensen die op zoek zijn naar informatie over deze kampen. Niet alleen onderzoekers en historici kloppen bij ons aan, maar ook kinderen van oorlogsgetroffenen. Zij zijn op zoek naar het verleden van hun ouders. Vaak werd er in families van wie de ouders gevangen hadden gezeten, niet of nauwelijks gesproken over die tijd. Slechts mondjesmaat en fragmentarisch hebben de kinderen informatie gekregen. Nu ze zelf ouder zijn willen ze een beter beeld krijgen van die tijd. Deze website kan hen helpen bij hun zoektocht naar stukjes van de puzzel.

Samenwerking

Deze gegevens zijn nu ontsloten via de website kamparchieven.nl

Aan kamparchieven.nl heeft de Afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis samengewerkt met Archief Eemland, Gemeente Midden-Drenthe, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meer informatie:

* Het oorlogsarchief van het Rode Kruis

* kamparchieven.nl