AutoRai

Fordâs WRC-sterren starten het autosportseizoen van de Blue Oval

(1/16/2006)
De twee nieuwe rallyrijders van Ford, tweevoudig wereldkampioenen Marcus Grönholm en Timo Rautiainen, en teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen, maken deze week hun opwachting in hun volledig nieuwe Focus RS World Rally Car 06.
Het Finse kwartet is druk bezig met de laatste voorbereiding voor de eerste ronde in het FIA World Rally Championship, komend weekend in Zuid Frankrijk.

De laatste testsessie was een asfalttraining in de buurt van Gap, waar de BP-Ford World Rally Team rijders hun spectaculaire nieuwe Focus RS WRC voor de laatste maal probeerden. Op dit nieuwe rallywapen heeft Ford haar hoop gevestigd voor de komende drie seizoenen. Eind deze week zal de nieuwe Ford Focus aan de start verschijnen van de zware Monte Carlo rally, het eerste evenement van dit seizoen dat bestaat uit zestien rallies.

âIk heb de Focus RS WRC een keer in Zweden op sneeuw gereden en twee keer in Frankrijk op asfalt. En ik ben diep onder de indruk,â verklaarde de 37-jarige Grönholm. âIk heb mij al snel vertrouwd gemaakt met de auto en ik kan al aardig goed opschieten met het team. Ik doe geen enkele voorspelling over Monte Carlo. Het belangrijkste is voor mij dat ik tijdens dit eerste evenement veel ervaring onder wedstrijdomstandigheden opdoe met de auto. Maar mijn eerste gevoel is dat wij dit jaar met de Focus RS WRC rallies kunnen winnen.â

Hirvonen toont zich al even enthousiast. âMijn meeste WRC-rallies heb ik in een Focus gereden en ik weet dan ook als geen ander hoe goed de Focus is. Maar deze nieuwe generatie Focus RS WRC heeft veel potentieel en ik kijk uit naar het komend seizoen. Ik kan niet wachten om mijn eerste wedstrijdkilometers in de Focus in de Monte Carlo rally af te leggen.â Aldus de 25-jarige Hirvonen.

Ook nieuw voor 2006 werkt het team samen met BFGoodrich tyres. De Focus RS WRC zal de komende drie jaar op het Amerikaanse rubber rijden en dat is voor het eerst dat BFGoodrich officieel is betrokken bij het WRC en een officieel fabriekteam. Deelname aan het WRC met de Focus RS WRC, gebaseerd op de Focus ST straatversie, is de belangrijkste betrokkenheid van Ford bij de internationale autosport. âOns besluit om de komende jaren deel te nemen aan het WRC is genomen op basis van een uitgebreid onderzoek,â aldus Jost Capito, director van Ford TeamRS, de sportieve en autosporttak van Ford of Europe. âWe hebben een sterk en ervaren team dat opereert vanuit M-Sportâs Dovenby Hall onder aanvoering van Malcolm Wilson. Wij kunnen vertrouwen op fantastische rijders en we hebben een auto die ons nog weer een stap hoger zal brengen. âHet is te optimistisch om te denken dat we de wereldtitel al dit jaar kunnen winnen, daar is de auto te nieuw voor. Maar ik ben ervan overtuigd dat we rallies zullen winnen en dat we de basis zullen leggen voor een serieuze aanval op de wereldtitel in 2007 en 2008.â

Naast het officiële fabrieksteam zal Ford ook het Stobart-VK-M-Sport Ford Rally Team ondersteunen, met Engelands meest talentvolle rijder van dit moment, de 18-jarige Matthew Wilson. Dit team zal met twee autoâs deelnemen aan alle 16 rallies voor het wereldkampioenschap. Ook ondersteunt Ford de Fiesta Super 1600, die door M-Sport is ontwikkeld voor het FIA Junior World Rally Championship in 2006. Terwijl de Fiesta ST Group N rallyauto door veel rijders ingezet zal worden voor nationale kampioenschappen. De Ford Fiesta Sporting Trophy International is een aparte Ford rallycup, met zes evenementen uit het Wereld Rally Kampioenschap. Ook wordt deze serie in diverse nationale kampioenschappen verreden.

WTCC

In 2005 werd met een Focus RS S2000 deelgenomen aan het immens populaire FIA World Touring Car Championship (WTCC). Het komend jaar zullen privé-rijders weer met een Focus aan de start van het WTCC verschijnen.

âHet WRC is Fordâs voornaamste autosportactiviteit,â aldus Capito. âMaar wij willen ook onze autosportklanten in verschillende disciplines van dienst zijn. Het is altijd onze doelstelling geweest om wedstrijdautoâs te ontwikkelen waarmee onze klanten optimaal van hun sport kunnen genieten.â

BedrijfsautoRAI.nl