Gemeente Tilburg

Datum
5 januari 2006
Besluit over herstructurering Groeseind-Hoefstraat en Pastorieklamp volgt in 2006

Uitnodiging informatieavond maandag 16 januari a.s.

Al geruime tijd werken de woningcorporaties Tiwos en WonenBreburg samen met de gemeente Tilburg, ontwikkelaar Janssen de Jong Plancoördinatie BV en Wijkorganisatie De Ring aan een Masterplan voor de herstructurering van de wijken Groeseind-Hoefstraat en Pastorieklamp. In juni presenteerden de beide woningcorporaties en de gemeente het concept Masterplan Groeseind- Hoefstraat en Pastorieklamp en de bijhorende sloopvoorstellen voor ruim 700 sociale huurwoningen in de wijk. In oktober deden meer dan 1100 bewoners mee aan de meningspeiling over de plannen voor de herstructurering.

Informatieavond
De gemeente Tilburg, WonenBreburg en Tiwos willen aan u als wijkbewoner graag persoonlijk de stand van zaken toelichten. Hiervoor organiseren de projectpartners een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst informeren wethouder Jan Hamming, Otto van der Meulen (directeur van Tiwos) en Marco van der Wel (vestigingsdirecteur bij WonenBreburg) u over de stand van zaken. Tijdens deze bijeenkomst kunt u al uw vragen en opmerkingen bij de verschillende projectpartners kwijt.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op:

Maandag 16 januari 2006
19.30 - 21.00 uur
Wijkcentrum de Baselaer, Hoefstraat 175, Tilburg

Investeren is noodzakelijk
Alle betrokken partijen zijn het er over eens dat de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden in de toekomst en leefbaarheid van de wijk Groeseind-Hoefstraat en Pastorieklamp. Het is duidelijk dat daarbij geïnvesteerd moet worden in zowel de huizen, straten en pleinen als in de sociale aspecten in de wijk zoals armoedebestrijding, werk, ondersteuning bij het opvoeden en veiligheid. De maatregelen die nodig zijn om deze sociale aspecten aan te pakken komen te staan in een sociaal actieplan. Alle partners die in de wijk samenwerken pakken de zaken aan in goed overleg met de bewonersvertegenwoordiging in onder andere de klankbordgroep.

Over wat er precies moet gebeuren hebben de verschillende partners veel dezelfde ideeën, maar sommige punten zijn nog niet duidelijk. Ook uit de meningspeiling bleek dat een meerderheid van de bewoners in de wijk het eens is met de inhoud van het masterplan en de voorgenomen sloop van ruim 700 woningen. Maar de resultaten zijn niet voor alle gebieden even duidelijk.

Voor de gebieden Rosmolen en het Schotelplein wil de gemeente de resultaten van de meningspeiling samen met de betrokken partijen verder bestuderen. Daarnaast is er op dit moment nog geen overeenstemming tussen de betrokken partijen over de verdeling van de kosten en de fasering van de herstructurering. Dat maakt een definitief besluit nu nog niet mogelijk.

Besluitvorming rond juni 2006
Een definitief besluit over het Masterplan en de sloopvoorstellen van de corporaties wordt rond juni 2006 verwacht. In de periode tot juni 2006 werken de betrokken partijen aan een sociaal actieplan, de conclusies van de meningspeiling en het bereiken van overeenstemming over de verdeling van de kosten en de fasering van de herstructurering.

Klankbordgroep en participatieprotocol
Nadat de plannen in juni 2005 zijn gepresenteerd is een klankbordgroep opgericht. Deze klankbordgroep behartigt bij de herstructureringsplannen de belangen van de bewoners. Een goede bewonersvertegenwoordiging is voor alle projectpartners erg belangrijk. In het nieuwe jaar wordt dan ook zo snel mogelijk het participatieprotocol ondertekend. Dit protocol regelt bijvoorbeeld hoe alle betrokken partijen bij de herstructurering met elkaar omgaan en hoe de inbreng van bewoners is geregeld.

Meer informatie
Hebt u vragen over de herstructureringsplannen, dan kunt u contact opnemen met één van de onderstaande contactpersonen: WonenBreburg Carin Turi, via telefoonnummer 013 - 539 9761 Tiwos Rien Brans, via telefoonnummer 013 - 549 0872 Gemeente Tilburg Reinou Kieboom, via telefoonnummer 013 - 542 8608


---- --