Ingezonden persbericht

Debat over 'Uitstel van verval' in De Rode Hoed

Hoe ver gaat u om jong en fit te blijven

AMSTERDAM, 20060110 -- Op maandag 16 januari 2006 organiseren het Rathenau Instituut en De Rode Hoed het laatste debat uit het drieluik 'Verbeterde mens, verbeterde samenleving?' over de maatschappelijke gevolgen van de toenemende maakbaarheid van de mens. Het debat gaat over het uitstellen van lichamelijk en geestelijk verval. Mede door technologische ontwikkelingen neemt de gemiddelde levensverwachting telkens toe. De medische wetenschap biedt ook steeds meer middelen om 'gebreken' te verhelpen. Wellicht kan het verouderingsproces in de toekomst zelfs helemaal stil worden gezet.


Bijzondere aandacht gaat uit naar de mogelijkheden die wetenschap en technologie bieden voor onze omgang met lichamelijk en geestelijk verval. Individueel, maar ook als samenleving. Hebben onze kwetsbaarheid en eindigheid een functie? Of denken we dat slechts zolang we niet kunnen ingrijpen met allerlei slimme technologieën? Hoe ziet een samenleving eruit waarin 100-plussers nog altijd vitaal en gezond zijn? Hoe ver moeten we gaan met het uitstel van verval?

Sprekers: Rob van Hattum (inhoudelijk directeur NEMO en programmamaker VPRO), Maarten Koopmann (cosmetisch chirurg, werkte mee aan 'Make me beautiful'), André Klukhuhn (filosoof en chemicus), Gert Schuitemaker (orthomoleculair geneeskundige) en Rudi Westendorp (gerontoloog).
Gespreksleider: Harmke Pijpers
Aanvang: 20.00 uur.
Locatie: Grote Zaal van De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 10115 CV Amsterdam. Reserveren via wwww.rodehoed.nl en 020-6385606.

Maakbaarheid
Het drieluik 'Verbeterde mens, verbeterde samenleving?' staat stil bij de mogelijke gevolgen van de toenemende maakbaarheid van de mens voor de samenleving. Sinds het ideaal van de maakbare samenleving uit de jaren zestig en zeventig is verlaten, komt de vraag of de mens zelf maakbaar is. En als dit waar is, zou de samenleving dan toch via deze omweg maakbaar zijn?



De Rode Hoed