| Zoetermeer16 januari 2005 |
PERSBERICHT ONDERWIJSBOND CNV

Ook mbo'ers die naar pabo gaan, moeten kunnen rekenen De rekenvaardigheid van alle nieuwe pabostudenten moet in orde zijn. Mbo'ers moeten daarom bewijzen via een toelatingsexamen dat zij net zo goed in rekenen zijn als havisten die voor de pabo kiezen. De Onderwijsbond CNV vindt daarom dat wiskunde-c voor alle pabo-studenten ten minste de norm moet zijn. Op dit moment is 1 van de 3 pabo-studenten afkomstig van het mbo. Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV, zegt dat 'we juist in een tijd dat er een lerarentekort dreigt, pal moeten staan voor de kwaliteit van het vak. Als we geen eisen mogen stellen, komen we in een neerwaartse spiraal terecht.'

De Onderwijsbond CNV wijst erop dat de Commissie Veldhuis destijds een pleidooi hield voor het verplichte eindexamenvak wiskunde-c in het profiel cultuur&en maatschappij havo. Ongeveer de helft van de pabo-studenten heeft dat profiel als vooropleiding.

Marleen Barth: 'Het is vreemd dat de minister dit advies van de Commissie Veldhuis niet heeft overgenomen. Rekenvaardigheid maakt deel uit van dit vak. Het moet daarom een verplicht eindexamenvak zijn bij cultuur&maatschappij. Maar ook studenten die van het mbo naar de pabo willen, moeten aan deze kwaliteitseisen voldoen.'

De Onderwijsbond CNV is daarom voorstander van een toelatingsexamen voor mbo'ers die kiezen voor de pabo. Een toets die na 1 jaar wordt afgenomen, acht de bond onvoldoende. Het inhalen van de wiskunde-achterstanden tijdens de pabo-opleiding zou dan ten koste gaan van andere vakken.

'Het is slecht als we op dit punt gaan marchanderen met de kwaliteit. Minder kwaliteit van jonge leraren heeft een funeste uitwerking op de kwaliteit van het onderwijs aan onze kinderen', aldus Marleen Barth.

De Onderwijsbond CNV vindt dat er alles aan moet worden gedaan om alleen uitstekend opgeleide scholieren, toegang te verlenen tot de pabo. De bond dringt daarom aan op een bredere aanpak van de kwaliteit van de pabo's, waarbij ook de taalvaardigheid de nodige aandacht verdient.

De Kamer beslist volgende week over de toekomst van de Tweede Fase. De Onderwijsbond CNV dringt er bij de Kamer op aan om wiskunde-c in het profiel Cultuur en Maatschappij in te voeren.
Nadere informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36