Zeehondencreche Pieterburen

Succesvol bezoek van Lenie 't Hart aan Iran

De besprekingen van Lenie 't Hart met de staf van de CEP waren buitengewoon inspirerend. De bedoeling is om bij de lokale bevolking van de vijf aan de Kaspische zee grenzende landen aandacht en liefde te kweken voor het kwetsbare natuurgebied. Als symbool voor die natuur is gekozen voor de - inmiddels bedreigde - Kaspische zeehond. Men wil daartoe op diverse plaatsen zeehondencentra naar het model van Pieterburen inrichten, geschikt voor opvang van zeehonden en vogels en het geven van voorlichting. Lenie heeft een presentatie gegeven over de ervaringen van de Zeehondencrèche in Nederland, maar ook in o.a. Griekenland en Mauritanië, waar de lokale bevolking op een bijzondere manier door de crèche betrokken is bij de bescherming van een zeldzame, zelfs met uitsterven bedreigde zeehondensoort: de monniksrob.

Verder heeft Lenie o.a. gesprekken gevoerd met de Landbouwattaché van de Nederlandse Ambassade, en met de voormalige Vice-President van Iran, die haar krachten graag verbindt aan een "pilot project" in Iran.
Als een van de eerstvolgende stappen zal een programma worden gemaakt voor een kleine groep CEP-medewerkers uit de vijf betrokken landen (Iran, Turkmenistan, Kazachstan, Azerbeidjan en Rusland). Zij zullen in Pieterburen ontdekken wat de kracht kan zijn van de zeehond in de bescherming van een ecosysteem en in het geven van voorlichting aan uiteenlopende groepen. Lenie is uitgenodigd door de CEP om in maart in Baku (Azerbeidjan) opnieuw een presentatie te geven over de resultaten die de crèche in Nederland heeft behaald, en met een gelijksoortig plan ook in Griekenland en Mauritanië.

A: Kaspische Zee

1: Iran

2: Turkmenistan

3: Kazachstan

4: Rusland

5: Azerbeidjan