Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib en Heemskerk over de stijging van de ziektekosten in 2007

Kamerstuk, 16-1-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2650962

16 januari 2006

Antwoorden van de minister op vragen van de Kamerleden Arib en Heemskerk over de stijging van de ziektekosten in 2007. (2050605960)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de uitspraak van de directeur van Zorgverzekeraars Nederland dat de premies voor de ziektekosten in 2007 met 18% zullen stijgen? 1)

Antwoord 1
De directeur van Zorgverzekeraars Nederland heeft in het Radioprogramma BNR laat gezegd dat hij de kans groot acht dat volgend jaar de zorgpremie hoger wordt dan 100 euro per maand.

Vraag 2
Wat vindt u van deze uitspraak? Klopt het dat burgers in 2007 meer dan 100 euro per maand gaan betalen? Zo ja, waarop zijn deze berekeningen gebaseerd?

Vraag 3
Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot uw eerdere uitspraken dat burgers niet meer zullen betalen dan maximaal 1.106 euro per jaar? In het geval dat in 2007 de premies omhoog zullen gaan, welke politieke consequenties zult u hieraan verbinden gezien uw geruststellende woorden bij de behandeling van de zorgverzekeringswet?

Antwoord 2 en 3
De CPB-raming van een jaarpremie van 1.106 euro betrof 2006 en niet de daaropvolgende jaren. Het is op dit moment nog niet mogelijk ramingen voor de premie-ontwikkeling in 2007 te doen. Ik weet wel dat de zorguitgaven in de praktijk van jaar op jaar, alleen al door de inflatie, stijgen. Het is dus niet aannemelijk dat de nominale premie constant zal blijven op het niveau van 2006. Hoe hoog die premie in 2007 zal uitkomen weet ik nog niet. In ieder geval zorgt de acceptatieplicht in de zorgverzekeringswet er voor dat er geen eenmalige concurrentieslag in 2006 om de gunst van de verzekerde is. Ook volgend jaar zullen verzekeraars om klanten te behouden een scherpe premie moeten hanteren.

Vraag 4
Deelt u de mening dat deze uitspraak tot grote onzekerheid en onrust leidt bij burgers? Deelt u de mening dat deze uitspraak de betrouwbaarheid van de zorgverzekeraars en van dit kabinet aantast?

Antwoord 4
Zorgverzekeraars Nederland is niet verantwoordelijk voor de premiestelling. De mededingingswetgeving stelt grenzen aan de uitspraken die een koepelorganisatie mag doen. Zo is het geven van een premie-advies niet toegestaan. Zorgverzekeraars Nederland is zich ongetwijfeld bewust van die grenzen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit ziet daar op toe. Ook ziet de Nederlandse Mededingingsautoriteit er op toe dat verzekeraars geen prijsafspraken maken. Ik verwacht voor de komende jaren een onverkort concurrerende verzekeringsmarkt, waarin verzekeraars om hun klanten te behouden scherp zullen moeten concurreren op de prijs en hun dienstverlening. Voor het overige geloof ik niet dat deze uitspraak de betrouwbaarheid van de zorgverzekeraars en het kabinet in het geding brengt.

1) NRC-Handelsblad, 4 januari 2006