Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Heemskerk over de aanbieding van een nieuwe collectieve zorgpolis

Kamerstuk, 16-1-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2650229

16 januari 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Heemskerk over de aanbieding van een nieuwe collectieve zorgpolis (2050605710).

Vraag 1
Is het waar dat "tienduizenden Nederlanders nog steeds wachten op een aanbieding voor hun nieuwe collectieve zorgpolis"? 1) Zo ja, wat is daarvan de oorzaak?

Vraag 2
Hoe verhoudt zich dit met de toezegging dat "iedereen vóór half december een aanbod heeft voor een zorgverzekering"?

Antwoord 1 en 2
Het artikel in de Telegraaf, waarnaar deze vraag verwijst, gaat over werknemers, waarvan de werkgevers nog in gesprek zijn met verzekeraars over collectieve contracten voor zorgverzekeringen. Het is allereerst aan werkgevers om te besluiten of zij een collectief contract aan werknemers willen aanbieden en hen hierover adequaat te informeren. Ik heb geen inzicht in het aantal werkgevers dat van plan is een dergelijk collectief contract af te sluiten met een verzekeraar, noch heb ik inzicht in de voortgang van dergelijke gesprekken. Ik sluit niet uit dat een aantal werkgevers relatief laat is begonnen met de selectie van een collectieve verzekering.

Voor de betrokken werknemers is dit in beginsel geen probleem, aangezien zij met de invoering van de Zvw vrij zijn in hun keuze van een zorgverzekering. Zij kunnen kiezen uit een ruim aanbod aan `individuele' polissen en veelal ook uit collectieve verzekeringen van bijvoorbeeld een vakbeweging of patiëntenorganisatie. Mocht een werkgever nog in onderhandeling zijn over een collectief contract, dan mag worden verwacht dat hij zijn werkgevers hierover adequaat informeert. Hij is daar zelf ook bij gebaat, aangezien veel werknemers anders hun definitieve keuze al gemaakt zullen hebben.

Zorgverzekeraars hebben binnen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bovendien afgesproken dat zij al hun huidige verzekerden uiterlijk 16 december een passend aanbod zouden doen. Deze afspraak gold ook voor verzekerden, waarvan medio december de werkgever nog in onderhandeling was over een collectief contract of waarvan de werkgever inmiddels bij een andere verzekeraar een collectief contract had afgesloten. Het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over de wijze waarop de overgang is verlopen. Het CTZ houdt in mijn opdracht de vinger aan de pols. Op het moment dat het CTZ mij heeft gerapporteerd, zal ik de Kamer nader informeren. Maar voor zover bekend bij mijn departement en ZN, hebben vrijwel alle Nederlanders op tijd een aanbod ontvangen.

Om hierover toch al op korte termijn meer zekerheid te verkrijgen, is naar aanleiding van de berichtgeving in de Telegraaf en andere media over dit onderwerp contact opgenomen met de desbetreffende verzekeraars. Op één na geven deze verzekeraars aan, dat als er nog contractonderhandelingen over collectieve contracten lopen, de desbetreffende verzekerden op tijd een `individueel' aanbod hebben ontvangen voor een zorgverzekering. Daarbij is dan vanzelfsprekend nog geen rekening gehouden met een eventuele collectiviteitkorting. Deze verzekerden ontvangen op het moment dat de contractonderhandelingen zijn afgesloten alsnog een aanbod voor de collectieve verzekering. Voor zover nu is na te gaan heeft zich bij één collectief contract van één verzekeraar door een samenloop van omstandigheden een andere situatie voorgedaan. Hier was sprake van een collectief contract, waarvan pas op 16 december bekend werd bij de verzekeraar dat het door de werkgever werd opgezegd. Daarbij is verzuimd de desbetreffende verzekerden tijdig een passend `individueel' aanbod te doen. De `oude' verzekeraar doet dit alsnog. Daarnaast ontvangen deze werknemers een aanbod van de verzekeraar waar de nieuwe collectieve verzekering is ondergebracht. Verder geldt vanzelfsprekend ook voor deze verzekeringsplichtigen de wettelijke bepaling dat zij, mits zij voor 1 mei een verzekering kiezen, met terugwerkende kracht zijn verzekerd per 1 januari.

Vraag 3
Wat is de positie van werknemers als hun werkgever niet of niet tijdig tot overeenstemming komt met een zorgverzekeraar over een collectieve polis?

Antwoord 3
Zie de antwoorden onder 1 en 2.

Vraag 4
Raadt u werknemers aan alvast een zorgverzekering af te sluiten als hun werkgever nog niet tot overeenstemming is gekomen met een zorgverzekeraar over een collectief contract?

Antwoord 4
Het is niet aan mij om te treden in de afwegingen van verzekeringsplichtigen. Voor mij staat voorop dat zij verzekeringsplichtigen, mits zij voor 1 mei een verzekering kiezen, met terugwerkende kracht zijn verzekerd per 1 januari.

Vraag 5
Wat is naar uw mening het uiterste moment waarop werknemers duidelijkheid moeten hebben over een eventuele collectieve zorgpolis?

Antwoord 5
Verzekeringsplichtigen hebben tot 1 maart de gelegenheid om de aanbieding die zij van hun huidige verzekeraar hebben ontvangen te vergelijken met eventuele collectieve aanbiedingen en te besluiten over het eventueel beëindigen van hun huidige verzekering. Het ligt dan ook in de rede dat werkgevers en verzekeraars hun werknemers tijdig voor 1 maart informeren over eventuele collectieve aanbiedingen.

Vraag 6
Hoe wilt u dat verwezenlijken?

Antwoord 6
Het is aan werkgevers en verzekeraars om werknemers tijdig te informeren over eventuele collectieve aanbiedingen.

1) Telegraaf, 28 december jl.