16-01-06 Balke nende: Een saamhorig, sociaal en slagvaardig Nederland

Een saamhorige samenleving is geen overspannen samenleving, aldus Balkenende. Samenhang in een land begint thuis, in het gezin.

Balkenende pleitte tijdens de Nieuwjaarsontmoeting van het CDA voor een positievere kijk op Nederland. Wie zegt dat hij Nederland trots weer wil terug geven, heeft naar mijn mening een negatieve kijk op de samenleving. Ik noem dat een slecht fundament. En over fundament gesproken: wie de mond vol heeft over de samenhang in Nederland en daarbij niet spreekt over gezin en familie wil bouwen zonder hoeksteen.

Een saamhorig Nederland is volgens Balkenende een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Hoe kunnen we voorkomen dat islamitische medelanders zich steeds meer in een hoek geplaatst voelen en zich meer en meer gaan onttrekken? Vandaar het belang van goede inburgering, het spreken van de taal, het voorkomen van dropouts in het onderwijs en het aanspreken van de oudere generaties. Daar heb ik mij het afgelopen jaar voor ingezet. En dat zal ik ook het komende jaar blijven doen: een saamhorig Nederland!

Sociaal Een sociaal Nederland is volgens de premier ook een land dat internationaal zijn verantwoordelijkheid blijft nemen in ontwikkelings- én vredesoperaties. Nationaal betekent een sociaal Nederland een land waarin het nieuwe zorgstelsel een succes wordt, maar ook een land waarin oog is voor armoede. Armoede is ook en thema dat thuishoort in de gemeenteraadscampagne. Juist omdat gemeenten hierin zon belangrijke rol spelen. We moeten ons echter niet het beeld laten aanleunen dat de armoede omhoog is geschoten de afgelopen jaren. Sterker nog, in vergelijking met eerdere economische crises zitten we veel lager. Dat neemt niet weg dat we ons lokaal én landelijk voor deze mensen moeten inspannen.

Dé oplossing om armoede te bestrijden zijn volgens Balkenende werk en opleiding. Werk en opleiding zijn de beste remedie tegen achterstand, armoede en sociale uitsluiting. Maar één ding: mensen die echt niet kunnen of hoeven werken, laten wij niet aan hun lot over.

Slagvaardig Tot slot blijft een slagvaardig Nederland een doel. Het realiseren van economisch herstel en het realiseren van een kenniseconomie. Balkenende: 2005 was geen gemakkelijk jaar voor de mensen in Nederland. Alles leek tegelijk te komen: tegenvallende economie en noodzakelijke, en vaak pijnlijke, hervormingen. Toch als ik het plaatje bekijk, ben ik tevreden. Er is veel werk verzet en we zijn door het diepste dal heen. Ik besef heel goed dat er veel van mensen is gevraagd, maar ik ben toch blij dat we het hebben gedaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat de positieve gevolgen van het beleid voor de burgers in Nederland zichtbaar én merkbaar worden.

Ik ben positief gestemd voor nieuwe jaar. Er zijn genoeg dingen om naar uit te kijken. Er zijn genoeg dingen te doen, want we zijn er nog niet. Na de verkiezingen van 7 maart moet er gewoon weer hard worden doorgewerkt. Wat mij betreft geen hele lange campagne vanaf nu tot aan mei 2007. Niet praten over wat je zou willen doen, maar het gewoon doen. « terug