Ingezonden persbericht


Persbericht

Geachte heer/mevrouw,

Theater Lantaren/Venster kan terug kijken op uiterst geslaagd jaar waarbij de nieuwkomer in de programmering, de jazzmuziek, de verwachting meer dan heeft overtroffen. De zeer geslaagde samenwerking met Jazz International Rotterdam (JIR) wordt in 2006 dan ook gecontinueerd.

In september 2004 was er de opmaat tot de serie JAZZ in LV met de Vloeimans driedaagse. Zowel sfeer, bezoekersaantallen als kwaliteit van muziek en muzikanten waren zeer zeker voorbode van de jazzprogrammering van 2005. We kunnen met gepaste trots stellen dat de brede programmering oog heeft voor actuele ontwikkelingen, zowel nationaal als internationaal. In de programmering bieden we ruimte aan zowel gearriveerde grootheden als aanstormend talent. De setting van een intieme clubsfeer werkt uitstekend en stemt zowel publiek als muzikanten tot tevredenheid. De bezoekersaantallen lagen ruim boven de door ons gestelde verwachtingen.

De komst dit jaar van het North Sea Jazzfestival naar de maasstad en de uiterst interessante muzikale voorafjes en randprogrammering tijdens NSJ mogen dan ook bezien worden als een stap in een ontwikkeling waarbij de vraag wederom rijst of Rotterdam beschouwd mag worden als de jazzstad van Nederland. De toekomst zal dit uitwijzen en graag speelt Theater Lantaren/Venster daarin een rol van betekenis.

Afgelopen zaterdag mocht Burgemeester Opstelten het eerste exemplaar van de nieuwe cd van Eric Vloeimans in ontvangst nemen tijdens het concert in ons theater. In een afgeladen zaal betitelde de Rotterdamse burgervader Eric Vloeimans als'ambassadeur van Rotterdam', origineel en sprankelend. Het is dan ook niet zo vreemd dat juist deze trompettist het officieuze startschot in september 2004 mocht doen van de sinds januari 2005 lopende serie JAZZ in LV. In zijn spoor mochten we een keur van internationale en nationale jazzmusici verwelkomen: Greg Osby, Tim Berne, Dave Holland, Ravi Coltrane, Don Byron, Jason Moran en natuurlijk het concert van Branford Marsalis. Maar zeer zeker ook Arend Niks, Michiel Borstlap, Jorg Kaaij en Martijn van Itterson mochten een enthousiast jazzpubliek aantreffen in een van onze zalen.

Theater Lantaren/Venster en Jazz International Rotterdam zetten de ingezette lijn dan ook door, waarbij de serie Jazz in LV vast op de zaterdagavond zal staan. Naast de speciale programmering tijdens NSJ, zal ook weer tijdens de tweede editie van het Europafestival in september (waarbij Groot-Brittannië centraal zal staan) de actuele jazz ruim vertegenwoordigd zijn. We zien dan ook uit naar komend jaar en hopen dat de door ons gestelde verwachting wederom overtroffen mag gaan worden. Een nieuwe ronde, dus ook weer nieuwe kansen. Dit jaar zult u wederom op de hoogte worden gehouden van onze reguliere programmering, maar zeer zeker ook van onze festivals.

Vriendelijke groet,

Hans E. Merts
publiciteit muziek
Theater Lantaren/Venster
merts@lantaren-venster.nl
010-2772266