Ingezonden persbericht


Persinformatie 16 januari 2006

VAN MANDOLINE TOT ELEKTRISCHE GITAAR

Mandolines waar je zo lekker op weg kunt tokkelen, akoestische gitaren met prachtige ronde klanken, elektrische gitaren die je kunt laten huilen, snerpen. Een aantal bijzondere exemplaren van deze instrumenten is tot en met 11 maart a.s. te zien in het Zeeuws Archief.

Verzamelwoede

Henny van Ochten uit Oost-Souburg is gitaarleraar, leverancier van gitaaronderdelen, -accessoires en -boeken en voormalig gitaar-bouwer. Hij verzamelt alles op het gebied van gitaren. Behalve de instrumenten zelf, is dat bladmuziek, documentatie over gitaris-ten, unieke opnamen op vinyl, boeken over gitaarmuziek en gitaar-geschiedenis en afbeeldingen van snaarinstrumenten. De collectie boeken, vinyl en oude instrumenten is ondergebracht in Het Nederlands Gitaar- en Drumarchief. Een aantal topstukken uit deze collectie is nu te zien in het Zeeuws Archief. De bezoeker wordt langs posters van bijzondere elektrische gitaren naar het archiefcafé geleid. Daar staat hij oog in oog met een prachtige mandoline van het merk Silvestri. Een aantal unieke akoestische (Egmond en Troubadour) en elektrische gitaren zijn andere blikvangers. Twee elektrische gitaren, model Flying V, zijn afkomstig uit de collectie van de Zeeuwse gitaarbouwer Sjak Zwier: de ene bouwde Van Ochten zo'n 25 jaar geleden, de andere bouwde Zwier recentelijk zelf voor David Immergluck ('Immy') van de band The Counting Crows.

Nostalgisch zijn de allereerste Nederlandse gitaarmethode en de verschillende muziekboekjes voor gitaar en mandoline. Bij een unieke muziekuitgave van het nummer 'Liefs uit Londen' van de Zeeuwse popgroep Bløf zijn foto's te zien die Henny van Ochten nam van zijn vroegere gitaarleerling Paskal Jakobsen tijdens diens allereerste optreden, en een hoesje van de single-cd 'Liefs Uit Londen' van Bløf, mèt handtekening van Paskal.

Bijzondere LP's

Liefhebbers van vinyl kunnen zich vergapen aan enkele bijzondere LP's van twee Zeeuwse bands: 'No One On The Side' van Chivy, 'Dare to dream' van Dreams die first? en de allereerste LP 'Clear Tunes' van de Zeeuwse gitarist Gert de Meyer. Heel bijzonder is verder de LP 'LiveR Than You'll Ever Be', een bootleg van het Berkley Concert van The Stones op 9 november 1969. Deze zeldzame bootleg, uitgevoerd op oranje vinyl, was indertijd in Nederland alleen in Middelburg te koop.

Jong + Zeeuws = ?

De exquise gitaartentoonstelling vormt de omlijsting van de reizende fototentoonstelling 'Jong + Zeeuws = ? 50 jaar jong in Zeeland'. Jeugdfoto's van Zeeuwen zelf geven een beeld van hoe het was om jong te zijn in Zeeland in de periode 1955-2005. De fototentoonstelling, die vorig jaar langs de scholen reisde, is nu te zien in het Zeeuws Archief.

My Generation!

In de expositiekelders van het Zeeuws Archief was de afgelopen maanden de tentoonstelling 'My Generation! 50 jaar jong in Zeeland' te zien. Deze loopt samen met de beide andere ook tot 11 maart 2006.

Blijvende herinnering aan vroeger

Als aandenken aan deze drie exposities is in de archiefwinkel het boek 'Brommers, gitaren en spandoeken. 50 jaar jong in Zeeland' verkrijgbaar (E 24,00). Speciaal voor de jeugd is er een speurtocht door de tentoonstelling. Tevens kunnen jongeren en oudere jongeren 'Gran Turismo 4' spelen, het populairste racespel uit 2005. Naast een flinke dosis nostalgie is er dus ook volop eigentijdse spanning en sensatie in het Zeeuws Archief!

Waar en wanneer

De drie tentoonstellingen zijn tot en met 11 maart 2006 te zien in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 Middelburg. Telefoon: 0118 - 67 88 00, internet www.zeeuwsarchief.nl. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 09.00 - 17.00 uur. Toegang gratis.

-.-.-.-

Meer informatie