Gemeente Rotterdam

Nr. 08

17 januari 2006

College investeert fors in P+R; 1100 extra plaatsen

Rotterdam werkt aan een bereikbare stad

Rotterdam krijgt twee nieuwe Park+Ride (P+R) voorzieningen, dat heeft het Rotterdamse College besloten. Eén P+R voorziening met 500 parkeerplaatsen komt op een parkeerdek boven de nieuwe tramremise bij Beverwaard en één P+R voorziening komt bij het toekomstig Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) en station Lombardijen. Daar worden in een parkeergarage 600 P+R plaatsen gecombineerd met 800 parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers van MCRZ.

Verkeerswethouder Stefan Hulman is zeer tevreden met de extra investering in P+R: "De afgelopen jaren is de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad aanzienlijk verbeterd. P+R is een belangrijke maatregel om de bereikbaarheid verder te vergroten. Voor de ontwikkeling van de Rotterdamse economie is goede bereikbaarheid essentieel. In totaal komen er nu tot 2020 10.000 P+R plaatsen bij in de stad. In de stadsregio komt dat aantal zelfs op 18.000 extra plaatsen".

P+R Beverwaard

De P+R voorziening bij Beverwaard is vooral bedoeld voor reizigers uit de directe omgeving, zoals uit Beverwaard en Ridderkerk die met tramlijn 23 verder reizen. Daarnaast kan de locatie goed gebruikt worden voor parkeren bij evenementen in De Kuip of Ahoy.

De RET start in het najaar van 2006 met het bouwrijp maken van de locatie voor de tramremise en de P+R voorziening. Daarna start in 2007 de bouw en kan oplevering in 2009 plaatsvinden. Met de bouw is een investering van ¤ 10,7 miljoen gemoeid. De investering wordt betaald door de Stadsregio, de gemeente Rotterdam en gelden uit het fonds Bereikbaarheids-Offensief Randstad (BOR).

P+R Lombardijen

P+R Lombardijen is geschikt voor verschillende doelgroepen. Reizigers kunnen overstappen op tramlijn 20 naar het centrum of overstappen op de trein. Daarnaast kan deze P+R ook gebruikt worden als extra parkeergelegenheid bij evenementen.

De investering voor de P+R-plaatsen van ¤ 10,8 miljoen wordt gefinancierd door de Stadsregio en de gemeente Rotterdam. Op dit moment wordt het ontwerp van de garage uitgewerkt. De oplevering van de parkeergarage is tegelijk met de oplevering van het nieuwe MCRZ in 2009.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam