Waterschap Regge en Dinkel


Start uitvoering retentiegebied Spikkersbeek Saasveld 16-01-2006

Op 16 januari start waterschap Regge en Dinkel met de aanleg van een retentiegebied bij de Spikkersbeek te Saasveld (gemeente Dinkelland).

Zeven hectare grond aan deze beek ter hoogte van de Loodijk en Loohavenweg is hiervoor aangekocht. Doel van deze maatregelen is het tegengaan van verdroging en zorgen voor bergingscapaciteit bij hoge afvoerpieken door veel neerslag. Ook wordt de beek voor een klein deel verlegd en wordt er een vistrap aangelegd. Aanleiding is de wateroverlast in 1998.

Retentiegebied
Door de aanleg van opvangbekkens en overstroomvlaktes (retentiegebieden), kunnen afvoerpieken worden vastgehouden om wateroverlast tegen te gaan. In drogere tijden is er dan meer water beschikbaar. Dit biedt voordelen voor de landbouw en de flora en fauna. Het retentiegebied Spikkersbeek zorgt ervoor dat afvoerpieken vanuit de Spikkersbeek worden opgevangen en vertraagd worden afgevoerd naar de Loolee en het Lateraalkanaal. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast in benedenstroomse gebieden verkleind.

Het ontwerp
Het gebied is zo functioneel mogelijk ingericht: zoveel mogelijk berging voor water. Doel hierbij is om het retentiegebied zo natuurlijk mogelijk in te richten, rekening houdend met het huidige landschappelijke beeld en functies van de omgeving. Een vistrap in de beek zorgt ervoor dat vissen de stuwen in het gebied kunnen passeren, zodat vissen paaigebieden kunnen bereiken.

De aanleiding
Oktober 1998. Doordat in een paar dagen veel neerslag valt, lopen de waterstanden in de Twentse beken sterk op. Zo sterk zelfs dat er verschillende overstromingen plaatsvinden. Door inzet van bewoners, brandweer, gemeente en het waterschap blijft de schade beperkt. Voor waterschap Regge en Dinkel was de overstroming aanleiding om, naast diverse andere projecten in Twente, het project Spikkersbeek te starten. Dit project ontvangt een financiële bijdrage van de Europese Unie