Artsen zonder Grenzen


Situatie van slachtoffers van aardbeving in Kasjmir verslechtert

16/01/2006 16:54 -- In het aardbevingsgebied Pakistaans Kasjmir, in het noorden van het land, zijn na een paar droge weken natte sneeuw en koude regen gevallen. Hoog in de bergen ligt er nu zon anderhalf meter sneeuw. Veel van de tenten waar mensen nu in schuilen, zijn in elkaar gezakt door het gewicht van de sneeuw. Daardoor worden de mensen nog meer blootgesteld aan kou, regen, modder en sneeuw. De mensen die nu nog in de bergen zitten, zullen naar verwachting naar de lager gelegen opvangkampen gaan.

Door het weer komen er nog steeds aardverschuivingen voor waardoor veel wegen niet kunnen worden gebruikt. Om de mensen in sommige afgelegen gebieden te bereiken, moeten onze teams daarom voornamelijk vertrouwen op de eigen helikopters.

De medische hulp die de slachtoffers van de aardbeving nu nodig hebben, bestaat vooral uit hulp bij het herstellen van hun verwondingen en uit psychosociale hulp. In Balakot, vlakbij het epicentrum van de aardbeving, heeft Artsen zonder Grenzen een revalidatiecentrum opgezet. In het veldhospitaal in Mansehra geven onze teams per week gemiddeld 1200 consulten en helpt een fysiotherapeut, samen met Pakistaanse vrijwilligers, mensen bij het herstellen van hun operaties.

In de afgelopen zeven weken zijn daar zon 500 mensen geopereerd, vooral aan geïnfecteerde wonden. Naast die in Bagh en Mansehra, zal Artsen zonder Grenzen ook een veldhospitaal in Hattian opzetten. Langs de weg tussen Manshehra en Balakot schuilen er zon 93 duizend mensen in provisorische onderkomens. Daar heeft Artsen zonder Grenzen de mensen voorzien van diverse pakketten met dekens, kookspullen, zeep, jerrycans, verstevigde plastic zeilen en tenten. Ook delen de teams petroleumkachels uit.

Door de weersomstandigheden verslechteren de levensomstandigheden in de opvangkampen in Muzaffarabad nog verder. Het koude, vochtige weer en de moeilijke levensomstandigheden vormen een ideaal klimaat voor het uitbreken van ziekten. Ons team let daarom goed op de hygiëne in het kamp en heeft daar watervoorzieningen en 900 latrines aangelegd.