Gemeente Doesburg


week 03-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 18 januari 2006, week 3.

VERGADERINGEN
Besluiten van het college van burgemeester en wethouders Dinsdag 10 januari j.l. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:
* Omdat er sprake is van wijzigingen in de landelijke wetgeving tot afschaffing van het gebruikersdeel OZB op woningen, is het noodzakelijk om enkele gemeentelijke verordeningen aan te laten passen. Het college zal daartoe voorstellen aan de raad voorleggen.
Ook heeft het college een zogenaamde beleidsregel vastgesteld voor het toepassen van een vermindering dit jaar voor woondelen bij niet-woningen. Concreet houdt dit in, dat de belastingaanslag verminderd kan worden met het percentage van de waarde van het woondeel in de totale waarde van de onroerende zaak. Op grond van deze beleidsregel wordt het mogelijk om in voorkomende gevallen die vermindering aan te vragen. Over deze beleidsregel volgt nog een nadere, afzonderlijke publicatie.

* Zeer uitgebreid heeft het college gesproken over de zienswijzen, die zijn ingediend op het ontwerp-bestemmingsplan Molenveld en De Ooi. Naar aanleiding van die zienswijzen heeft het college zijn reacties geformuleerd. Vervolgens zal er nog een hoorzitting worden gehouden, waarvoor belanghebbenden zullen worden uitgenodigd.

* Om de overlast van eikenprocessierupsen gezamenlijk (met hulp en onder coördinatie van een gemeenschappelijke gezondheidsdienst) goed aan te kunnen pakken heeft het college besloten om subsidie te verlenen.

* Het college heeft een reactie geformuleerd naar aanleiding van een brief van Gedeputeerde Staten over de begroting 2006. Deze reactie is ter bespreking voorgelegd aan de raadscommissie.
* In steeds sterkere mate wordt er voor allerlei hulpvragen en problemen een beroep gedaan op het algemeen maatschappelijk werk en op sociale raadslieden, heeft het college ermee ingestemd om nieuwe contracten hierover aan te gaan met de Stichting Thuiszorg Midden Gelderland. Ook is besloten om meer geld uit te trekken voor uitbreiding van de formatie bij het algemeen maatschappelijk werk.

* Met de gemeente Zevenaar wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten over de dienstverlening door die gemeente op het gebied van natuur- en milieueducatie. De gemeenteraad zal worden gevraagd zich akkoord te verklaren met die overeenkomst.

* Het college heeft kennis genomen van de begroting 2006 van het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg. De extra lasten die uit deze begroting voortvloeien, zullen in de gemeentebegroting worden verwerkt.

Rond deze tafel in de kamer van de burgemeester houdt het college zijn wekelijkse vergaderingen.

BOUWEN EN WONEN
Vrijstellingsprocedure Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad. De vrijstelling wordt aangevraagd om het wijzigen van een winkel-/magazijnruimte in een woning mogelijk te maken op het perceel Gasthuisstraat 5 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie C nummer 3553. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 19 januari 2006 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 27-12-2005, Leigraafseweg 1: gedeeltelijk veranderen en vergroten van een bijgebouw bij een bedrijfswoning;

* 27-12-2005, Kosterstraat 27: wijzigen van een rijksmonument;
* 29-12-2005, Ooipoort 12: gedeeltelijk veranderen van een dakaanbouw woning;

* 9-1-2006, Allersmaat 77: vergroten van een woning.

Aanvraag sloopvergunningen
De volgende aanvraag om sloopvergunning is ontvangen op:
* 4-1-2006, Seringenlaan 2: slopen van tien seniorenwoningen.

Aanvraag reclamevergunningen
De volgende aanvraag voor reclame-uiting is opvangen op:
* 6-1-2006, Kerkstraat 31: aanbrengen gevelreclame.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

* 11-1-2006, Hermaat 175: vergroten van een woning;
* 11-1-2006, Leigraafseweg 1: gedeeltelijk veranderen en vergroten van een bijgebouw bij een bedrijfswoning.

Verleende sloopvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende sloopplan vergunning verleend op:

* 10-1-2006, Barend Ubbinkweg 0: slopen van het bedieningsgebouw voor sluis- en brugcomplex.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de Welstandscommissie is gepland op dinsdag 24 januari 2006 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de Welstandscommissie worden voorgelegd. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

Kapvergunningen
De volgende kapaanvraag is ontvangen en ligt ter inzage: Molengaarde 1: diverse bomen, ontvangen 27 december.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

VERKEER
LAATSTE HERINNERING AFHALEN PARKEERVERGUNNINGEN 2006 Het jaarlijks vernieuwen van de parkeervergunning behoort conform de vergunningsvoorwaarden tot de eigen verantwoordelijkheid van de parkeervergunninghouder. Dat laten we graag zo. Toch willen wij u als vergunninghouder er graag nogmaals op attenderen, dat sinds 31 december 2005 alle parkeervergunningen zijn verlopen en u daarom uw parkeervergunning voor het jaar 2006 dient te vernieuwen. Een nieuwe parkeervergunning geldt voor de periode van 1 januari 2006 t/m 31 december 2006.
U kunt uw nieuwe parkeervergunning afhalen aan de balie van het publieksbureau. Het Publieksbureau kent de volgende openingstijden: maandag tot en met donderdag van 08.30 14.30 uur; maandagavond van 18.00 19.30 uur;
vrijdagochtend van 08.30 12.00 uur.

Denkt u eraan, dat:

* bij het ophalen van de nieuwe vergunning uw oude vergunning dient te worden ingeleverd; (Anders bent u opnieuw statiegeld verschuldigd!)

* een of beide kentekenbewijzen dienen te worden overlegd;
* de kosten voor een particuliere belanghebbende vergunning 59,50 en voor een zakelijke belanghebbende 119,00 bedragen.

Zonder overlegging van bovenstaande zal helaas niet worden overgegaan tot het afgeven van een nieuwe parkeervergunning.

PREVENTIEF / REPRESSIEF OPTREDEN
De parkeercontroleurs controleren of u al een nieuwe parkeervergunning 2006 heeft opgehaald. Parkeert u nog steeds op uw oude parkeervergunning, dan hebt u daarvoor onlangs mogelijk een waarschuwing gehad.

Vanaf maandag 23 januari as. zullen de parkeercontroleurs echter bij het aantreffen van een oude verlopen parkeervergunning overgaan tot repressief optreden. Wij gaan er echter vanuit, dat u het niet zover zult laten komen.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot het cluster Publieksbureau, telefonisch te bereiken onder telefoonnummer 0313-48 13 90.

OVERIGE MEDEDELINGEN
Kleine groei bevolking Doesburg
Tussen 1 januari 2005 en 31 december 2005 is het aantal inwoners van de gemeente Doesburg gestegen van 11.381 naar 11.545. Tegenover een aantal vertrekken van ruim 480 stond een aantal vestigingen van ruim 600. De totstandkoming van de IJsselkade heeft hieraan zn steentje bijgedragen.

Verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Doesburg op dinsdag 7 maart 2006.
Op dinsdag 7 maart 2006 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Doesburg. Hierbij verloopt een aantal zaken iets anders dan dat u gewend bent. In de gemeente Doesburg staat het u vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van een stemlokaal bij u in de buurt maar u bent niet verplicht om daar naar toe te gaan. Als het u beter past om in een ander stemlokaal te stemmen dan kan dat. Ook moet u voortaan uw stem uitbrengen op een stemmachine.
Stemmen met een Stempas
Om overal in Doesburg te kunnen stemmen zult u geen oproepingskaart maar een stempas ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk 4 maart 2006, schriftelijk een vervangende pas aanvragen bij het Publieksbureau in het stadhuis. Als u op zaterdag 4 maart 2006 nog een vervangende pas aanvraagt (brief + kopie legitimatiebewijs deponeren in de brievenbus van het stadhuis) dan moet u deze bij het Publieksbureau op maandag 6 maart 2006 ophalen. Mocht u later uw oude stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met het nieuwe exemplaar. Op de dag van de stemming kan geen vervangende stempas meer worden uitgeschreven op een stembureau. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De voorzitter van het stembureau kan u hierom vragen. De stemmachine
Doesburg is overgegaan tot de aanschaf van stemmachines waarmee het rode potlood definitief verleden tijd is geworden. Het stemmen met een machine is eenvoudig. Wij kunnen ons voorstellen dat u belangstelling heeft om de stemmachine van te voren te bekijken. Daarom staat vanaf maandag 16 januari 2006 een demomachine opgesteld in de hal bij het Publieksbureau. U kunt op deze machine oefenen om zo te wennen aan het gebruik ervan. Ook kunnen eventuele vragen over de stemmachine en over de gemeenteraadsverkiezingen in het algemeen gesteld worden aan de medewerkers van het Publieksbureau.
Het Publieksbureau in het stadhuis is geopend van ma t/m do tussen 8.30- 14.30 uur; vrijdag van 8.30-12.00 uur en maandagavond tussen 18.00 en 19.30 uur.

Jongerenwerk timmert hard aan de weg!
Het jongerenwerk van Stichting WIND heeft duidelijk een nieuwe koers ingezet waarin zij verder doorgroeit en vooruitkijkt naar het nieuwe jongerencentrum aan de Barend Ubbinkweg. Het nieuwe onderkomen wordt begin 2007 opgeleverd. Het moet een bruisend centrum worden waarin veel jongeren zich thuis voelen en waar veel verschillende activiteiten plaatsvinden op het gebied van muziek, theater, film, techniek en sport. Om de kans op succes te vergroten, heeft de gemeente extra subsidie aangevraagd bij de Provincie Gelderland. Deze extra impuls zal gebruikt worden om de nu ingezette koers verder te kunnen uitbreiden. Wethouder Willem Bouman is blij dat na een periode waarin het relatief stil was in Doesburg, het jongerenwerk weer volop in beweging is.

De nieuwe programmering trekt steeds meer jongeren naar het tijdelijk jongerencentrum De Keet aan de Koppelweg. Er is een steeds groter enthousiasme en sterkere betrokkenheid onder de jeugd. Jongeren tonen de wil actief deel te nemen, wat zich onder andere uit in de aanwinst van nieuwe vrijwilligers en het ontstaan van nieuwe activiteiten, zoals de spraakmakende dansavonden URBAN SOCIETY en BLENDER maar ook activiteiten als Dj workshops en Hip-Hop-Battles! Nadere informatie over het activiteitenaanbod van de Keet vindt u op de website of leest u bij de snackbar op de felgekleurde maandflyers.

Januari in JC de Keet
Woensdag 11 januari KEET Cinema 19.00 uur
Dear Wendy met Jamie Bell, Bill Pullman en Michael Angarano. De jonge Dick woont in het arme mijnwerkerstadje Estherslope. Als hij op een dag een revolver vindt, voelt hij zich er, ondanks zijn pacifistische overtuiging, door aangetrokken. Met zijn revolver in de hand weet hij een stel jongeren uit het plaatsje te ronselen om lid te worden van een geheime club die zich The Dandies noemt. De club baseert haar op de principes van het pacifisme op vuurwapen.

Dinsdag 24 januari Become a VJ - 19.00 uur
De maanden januari & februari staan voor De Keet in het teken van VJ. De term VJ (Videojockey) werd ooit geïntroduceerd door MTV. Nu is de VJ uitgegroeid tot kunst van de elektronische generatie. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Hierin ga je aan de slag met je eigen visuele fantasie. Je gaat in groepjes van twee zelf 2 filmpjes/animaties maken, die later in Arkaos (VJ-software) worden gezet. Ook ga je oefenen met muziek, snelheid, beat en rustige momenten in de filmpjes. Zo krijg je in korte tijd een idee wat film is en hoe geluid te vertalen is naar beeld. Het is de bedoeling dat je eigen muziek meeneemt. De cursus wordt afgesloten met een presentatie en een swingend VJ-feest eind februari in JC De Keet.

Vrijdag 27 januari URBAN SOCIETY - 20.00 uur
Na het succes van eerdere edities is het vanavond weer tijd voor de URBAN SOCIETY! De plaats voor Hip-hop, R&B, Dancehall & Reggaeton. Het decoratie team werkt hard aan de versiering terwijl nieuwe Djs en Mcs hun opwachting maken. Vanzelfsprekend is er ook vanavond een open mic.

Zondag 29 januari Darttoernooi - 19.00 uur
De tijd van darten is weer aangebroken. Vanavond start de eerste voorronde van een nieuwe serie Lets Play Darts Inschrijven kan tot 29 januari aanmelden via de mail: info@jcdekeet.nl of de telefoon 0313 618054. Iedere maandag avond van deze maand organiseren we het dartscafé met de mogelijkheid om warm te gooien en in vorm te raken voor het toermooi!

Iedere donderdag GAME ZONE - 19.00 uur
Speel jouw of onze Playstation2 of Game-cube spellen op het grote scherm.

Iedere vrijdag DJ-workshop 14.30 uur
Verschillende onderdelen van het Dj vak worden nader bekeken. Theorie, techniek & skills. Neem je eigen muziek mee en maak kennis met de kunst van het mixen Zowel met Cds als met platen!

NIEUWESFLITS GROOT ONDERHOUD DE OOI
Omleiding buslijn
Met ingang van 8 januari wordt de buslijn van Connexxion, die door De Ooi rijdt, omgeleid wegens werkzaamheden van nutsbedrijven en de aannemer die riolering moet vervangen. De omleiding van Connexxion duurt tot 7 april.

Stand van zaken
Een week later, vanaf 16 januari, start de aannemer met rioleringswerkzaamheden op het kruispunt
Goudenregenstraat-Lijsterbeslaan-Forsyhtiastraat. De werkzaamheden zullen ca. 3 weken in beslag nemen. Het verkeer zal worden omgeleid. Tevens zal het plateau in de Mgr. Bekkerslaan, ter hoogte van de Oude IJssel, worden herstraat.

Hierna zal het riool in het noordelijk deel van de Goudenregenstraat, Magnolialaan (gedeelte Goudenregenstraat tot Den Helder) en een deel van de Lijsterbeslaan worden vervangen.
In de Magnolialaan zullen tevens enkele verkeersremmende maatregelen worden aangebracht. Het herstel van asfalt in het noordelijk deel van de Goudenregenstraat, Magnolialaan (gedeelte Goudenregenstraat tot Den Helder) staat gepland voor eind maart 2006.
Voor de bereikbaarheid van de woningen in de opgebroken wegen zal een tijdelijke puinverharding worden aangebracht.

Bodemverontreiniging Seringenlaan
In de week van 16 t/m 20 januari zal in de Seringenlaan een kleine bodemverontreiniging met minerale olie worden verwijderd. Nadien zal de klinkerverharding ter plaatse worden hersteld en zal de tijdelijke toegangsweg (via de Koppelweg) worden verwijderd.

Informatieverstrekking
Iedere morgen tussen 09.00 en 09.30 is het directieverblijf aan de Koppelweg (op het terrein van Dremefa) open voor belangstellenden. De opzichter, de heer R. Joling is dan aanwezig om informatie te verstrekken over het project. Ook kunt u, in het geval van dringende vragen, de heer Joling telefonisch bereiken onder nummer 06-54245094.


---

-------
Vanaf 25 november 2005 kunnen inwoners van onze gemeente die te maken hebben met huiselijk geweld het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) bellen (tel. 0900-6600066). Slachtoffers, daders, omstanders en professionals kunnen er terecht voor vragen, informatie advies en doorverwijzing. Om het advies- en steunpunt onder de aandacht te brengen, is door 19 gemeenten in Midden- en Oost Gelderland een gezamenlijke campagne opgezet. Ook huisartsen, zorgverleners etc. kunnen een bijdrage leveren aan de bekendheid van het ASHG en dus de strijd tegen huiselijk geweld. Hoe? Door de campagnematerialen zó te plaatsen dat iedereen ze kan zien of meenemen.
Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer, of slachtoffer geweest, van huiselijk geweld. Deze vorm van geweld is dan ook de meest voorkomende in onze samenleving. Negentien gemeenten in Oost- en Midden Gelderland werken samen om de hulpverlening te verbeteren. Zij willen daders sneller straffen. En zij maken duidelijk dat hulp dichterbij is dan je denkt. Met het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) verlagen zij de drempel om hulp te zoeken. De gemeenten sporen hun burgers aan om in een vroeg stadium te bellen. Want hoe sneller zij hulp zoeken, hoe beperkter de schade is voor alle betrokkenen.
Het ASHG is een vraagbaak voor iedereen. Het geeft informatie en advies, verwijst door en werkt samen met alle hulpinstellingen. Het ASHG moet natuurlijk wel bekendheid krijgen onder de bevolking. Huiselijk geweld komt namelijk overal voor, dus ook in Doesburg. Als burgemeester vraag ik u om deze vorm van geweld een halt toe te roepen. En zo lang dat doel nog niet is bereikt: laten we de betrokkenen zo goed mogelijk op weg helpen naar een leven zonder geweld.
Foldermateriaal over deze actie is bij de informatiebalie van ons stadhuis verkrijgbaar.

H.G. Overweg,
burgemeester van Doesburg

---

--------