NEN


Norm voor veilig werken met zichtbare en infrarode straling

Delft - De risico's van zichtbare of infrarode straling voor werknemers zijn nu te meten. Er is een nieuwe Europese norm die helpt beoordelen of blootgestelde personen kans lopen op beschadiging van oog of huid. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de norm gepubliceerd.

Een werkgever moet zorgen dat werknemers veilig kunnen werken met apparatuur die aanzienlijke hoeveelheden straling uitzendt, bijvoorbeeld specifieke lampen, lasbogen en industriële ovens.

Op elke werkplek is wel een apparaat dat zichtbare of infrarode straling uitzendt. Denk maar eens aan gewone lampen. Dat levert normaal gesproken geen problemen op. Sommige zeer sterke of speciale lampen kunnen echter schade aanrichten aan oog of huid van werknemers. Dit geldt bijvoorbeeld voor lampen die gebruikt worden in kassen, bij bepaalde medische toepassingen en voor nachtzicht. Met name tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden speelt dit risico. Dan zijn werkafstanden vaak kleiner of worden behuizingen geopend. Ditzelfde geldt voor industriële toepassingen waar fotochemische of fotothermische processen plaatsvinden, zoals in industriële ovens of tijdens glasblazen.

Bij aanschaf, onderhoud, vervanging en beoordeling van dergelijke apparatuur spelen veiligheidsaspecten van werknemers een belangrijke rol. De nieuwe norm kan worden gebruikt voor de beoordeling hiervan. In de norm is een praktische checklist opgenomen met aandachtspunten tijdens het meten van de straling. Ook bevat de norm een overzicht van verschillende meetmethoden en de voor- en nadelen hiervan.

De norm geeft manieren om op reproduceerbare wijze te meten. Ook geeft hij aan hoe met de resultaten om te gaan. De gevonden gegevens moeten worden vergeleken met de blootstellinglimieten. Deze zijn te vinden in nationale en internationale wetgeving en richtlijnen, zoals van de ICNIRP (International Comittee for Non Ionising Radiation Protection). De ICNIRP-blootstellingslimieten zijn ook overgenomen in het voorstel voor een eventuele Europese Richtlijn op dit gebied. De norm is uiteraard niet bedoeld voor gewone verlichtingssituaties.

Het betreft: NEN-EN 14255-2 "Meting en beoordeling van blootstelling van personen aan incoherente optische straling - Deel 2: Zichtbare en infrarode straling afgegeven door kunstmatige bronnen op werkplekken." Voor inhoudelijke informatie over deze norm of het normalisatieproces: ir. Annet van der Horn, tel. (015) 2 690 286, e-mail annet.vanderhorn@nen.nl.