Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Onderhandelingen over gehandicaptenverdrag Verenigde Naties in vergevorderd stadium

CG-Raad en VGPN nemen deel aan besprekingen
---

Van 16 januari tot en met 3 februari vindt de zevende bijeenkomst van het Ad Hoc Comité plaats in New York. Dit Ad Hoc Comité is gericht op het tot stand brengen van een Internationaal Verdrag ter bevordering en bescherming van de rechten en waardigheid van mensen met een handicap. Verschillende VN lidstaten, overheidsdelegaties en NGOs uit de hele wereld nemen deel om te onderhandelen over de inhoud van een nieuw VN verdrag.

Marianne Kroes, beleidsmedewerker non-discriminatie bij de CG-Raad, maakt namens de Vereniging Gehandicapten Platform Nederland (VGPN) deel uit van de Nederlandse overheidsdelegatie. Zij sluit daarbij aan bij vertegenwoordigers van VWS, SZW en Buitenlandse Zaken. Marianne wordt in New York ondersteund door Esther de Boer.

Ieder jaar komt er een Ad Hoc Comité bij elkaar. Dit jaar staan er zelfs twee vergaderingen gepland. Dit komt omdat de onderhandelingen over de tekst van het verdrag in een vergevorderd stadium zijn. Tijdens de zevende bijeenkomst, die in januari plaatsvindt, wordt door NGOs en lidstaten onderhandeld over het tekstvoorstel die de voorzitter van het Ad Hoc Comité in oktober 2005 ter voorbereiding rondstuurde. Na deze zevende bijeenkomst vindt er nog een 8e en laatste bijeenkomst plaats van 7 tot 18 augustus 2006. Dan zou een definitief compromis bereikt moeten worden over de tekst.

Wat is de rol van het VGPN, en daarmee de rol van Marianne Kroes? Allereerst is het goed dat de VGPN vertegenwoordigd is in de overheidsdelegatie. Het is in het verleden niet vanzelfsprekend geweest dat NGOs uitgenodigd werden om deel te nemen aan de Nederlandse overheidsdelegatie. Verder is voor het Nederlandse regeringsstandpunt goed dat vertegenwoordigers zich laten voorlichten door deskundigen uit het veld. Ook het bouwen van bruggen tussen standpunten van regeringszijde en die van NGOs is een rol die de VGPN zal uitvoeren. Marianne Kroes bij het Vrijheidsbeeld

Op de site van de CG-Raad houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen die tijdens het congres van belang zijn voor u.

Documentatie


* Standpunten CG-Raad en FvO
De CG-Raad en de FvO hebben in 2003 een startnotitie geschreven, waarin zij aangeven welke standpunten zij innemen over de inhoud van de Internationaal Verdrag ter bevordering en bescherminig van de rechten en waardigheid van mensen met een handicap. Deze standpunten zijn nagenoeg ongewijzigd. U kunt deze standpunten lezen in het document 'Standpunten CG-Raad en FvO inzake VN-Conventie voor mensen met een handicap'.


* Concept-tekst van het verdrag
De voorzitter van het Ad Hoc Comité stuurde ter voorbereiding van het VN-Vedrag een concept-tekst. Geïnteresseerden kunnen deze (Engelse) tekst lezen op deze link.

(Geplaatst: 16 januari 2006)

---