Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Nawijn over de ontstane onrust bij in het buitenland wonende Nederlanders na invoering van het nieuwe zorgstelsel

Kamerstuk, 16-1-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2651603

16 januari 2006

Antwoorden van de minister op vragen van het Kamerlid Nawijn over over de ontstane onrust bij in het buitenland wonende Nederlanders na invoering van het nieuwe zorgstelsel (2050606100)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel 1) 'Hoofdpijn om buitenlandse ziektekostenpolis?'

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat vindt u ervan dat tienduizenden in het buitenland wonende Nederlanders zich kennelijk grote zorgen maken of zij nog wel verzekerd zijn voor hun zorgkosten?

Antwoord 2
Per 1 januari 2006 verandert voor een groot aantal in het buitenland wonenden de wijze waarin voorzien wordt in de dekking van hun ziektekosten. Ik begrijp dat dit hen bezighoudt.

Vraag 3
Klopt de informatie in het artikel dat duizenden in het buitenland wonende Nederlanders het speciale E-121- formulier, waarmee zij zich moeten inschrijven in het ziekenfonds van hun woonland, nog niet hebben ontvangen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ)?

Antwoord 3
Degenen die zich uiterlijk 30 november 2005 bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ) hebben aangemeld, hebben medio december 2005 van het CVZ een E 121-formulier toegestuurd gekregen. Dit betrof zo'n 19.000 personen. Degenen die na die datum bij het CVZ hebben gemeld ontvangen hun E 121-formulier na half december. Op dit moment hebben ongeveer 27.000 mensen het genoemde formulier toegezonden gekregen.

Vraag 4
Zo ja, zijn deze in het buitenland wonende Nederlanders dan onverzekerd?

Antwoord 4
De in het buitenland wonenden zijn niet onverzekerd. Zij zijn of verdragsgerechtigd en hebben uit dien hoofde aanspraken op recht op zorg of zij zijn volledig (of bij verdragsaanspraken mogelijk nog aanvullend) particulier verzekerd.

Vraag 5
Welke maatregelen gaat u nemen om er voor te zorgen dat de in het buitenland wonende Nederlanders alsnog snel in het bezit van het genoemde E-121-formulier komen?

Antwoord 5
Zoals uit mijn antwoord op vraag 3 blijkt is het CVZ met deze taak belast.

Vraag 6
Wat vindt u ervan dat aan de Spaanse Costa's vele gepensioneerde Nederlandse ouderen, die daar permanent verblijven, kennelijk te horen hebben gekregen dat de Seguridad Social (het regionale ziekenfonds) de vele aanvragen niet kan verwerken?

Antwoord 7
Gaat u maatregelen nemen om er voor te zorgen dat deze aanvragen wel spoedig worden verwerkt en dat de Nederlandse ouderen in Spanje gewoon verzekerd kunnen worden?

Antwoord 6 en 7
Het is begrijpelijk dat de Seguridad Social enige tijd nodig heeft om de aanvragen administratief te verwerken. Om aanmelding in het buitenland vlot te laten verlopen heeft het CVZ begin 2006 de verbindingsorganen van de verdragslanden schriftelijk gevraagd mee te werken aan de voorlopige inschrijvingen in afwachting van het formulier E 121. In de mogelijkheid van de deze procedure van voorlopige inschrijving is overigens voorzien in de verordening. Zoals ik in mijn antwoord bij vraag 4 heb uiteengezet, zijn deze Nederlandse ouderen in Spanje niet onverzekerd. Ik hoef dan ook geen maatregelen te treffen.

Vraag 8
Klopt de informatie uit het artikel dat duizenden Nederlandse ouderen in het buitenland brieven van de verzekeraars hebben ontvangen waarin eenzijdig de verzekering is opgezegd en dat zij verder geen voorstel voor een nieuwe verzekering hebben ontvangen?

Antwoord 8
Het is voorgekomen dat Nederlandse ouderen in het buitenland de verzekering is opgezegd.
De verzekeraars hebben dit echter weer teruggedraaid.

Vraag 9
Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat deze ouderen wel snel verzekerd gaan worden?

Antwoord 9
Zoals uit mijn antwoorden uit de vragen 4 en 8 blijkt hoef ik geen maatregelen te nemen, daar van de geschetste situatie geen sprake meer is.

Vraag 10
Bent u ervan op de hoogte dat er op 25 oktober 2005 in Benidorm (Spanje) een actiecomité 'Zorgverzekering' is opgericht, dat onder andere als doel heeft om op korte termijn een rechtszaak tegen u te starten?

Antwoord 10
Ik ben op de hoogte van het bestaan van de Vereniging Nederlandse Gepensioneerden in Spanje en van de Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland. Mij is niet bekend dat ze een rechtszaak tegen mij willen starten. Wel is er een rechtszaak gaande tussen de genoemde stichting en een tweetal verzekeraars.

Vraag 11
Zo neen, bent u bereid om met dit actiecomité in overleg te treden?

Vraag 12
Zo ja, bent u bereid de Tweede Kamer in te lichten over wat het overleg met dit actiecomité heeft opgeleverd?

Antwoord 11 en 12
Gezien mijn antwoord op vraag 10 ben ik niet voornemens in overleg te treden. Wel volg ik genoemde rechtszaak.

1) De Telegraaf d.d. 3 januari jl.

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Kant (SP), ingezonden 5 januari 2006, (vraagnummer 2050605920), het lid Vendrik (GroenLinks), ingezonden 5 januari 2006¸(vraagnummer 2050605940), en de leden Verbeet en Heemskerk (beiden PvdA), ingezonden 6 januari 2006, (vraagnummer 2050606000).