Gemeente Nuth


16-01-2006

Bouwplannen basisschool Hulsberg en zorgcentrum Panhuys

De gemeenteraad besloot om in Hulsberg een nieuwe school te bouwen. Het liefste bouwt de gemeente Nuth de school nabij zorgcentrum Panhuys. De raad van bestuur van Sevagram, de zorgorganisatie waar ook zorgcentrum Panhuys deel van uitmaakt, wil graag met ons samenwerken. Het zorgcentrum Panhuys wordt namelijk ook ingrijpend verbouwd.

Aanpak
Op dit moment werken twee groepen aan de wensen en behoeften van de inrichting van de nieuwe school en van het nieuwe zorgcentrum. Het is de bedoeling dat bij de school ook de peuterspeelzaal en eventueel de bibliotheek wordt ondergebracht. Ook bekijken wij of er behoefte bestaat om in Hulsberg kinderopvang te regelen, zowel voor kinderen van 0 tot 4 jaar als ook voor kinderen die al naar school gaan. Kortheidshalve noemen wij deze voorzieningen tezamen de brede school.

Het nieuwe Panhuys blijft ook straks nog steeds een zorgcentrum, alleen met een iets andere insteek. In de toekomst zullen minder mensen in het zorgcentrum worden verzorgd. De meeste mensen zullen langer zelfstandig blijven wonen en meer gebruik maken van de faciliteiten en diensten van het zorgcentrum. Daarom zullen er ook nieuwe woningen c.q. appartementen worden gebouwd in de directe nabijheid van het zorgcentrum.

Hoewel het op het eerste oog misschien wat vreemd overkomt om een basisschool en een zorgcentrum te combineren, biedt het veel voordelen. Belangrijkste voordeel is nog dat wij flexibeler zijn in het uitbreiden en inkrimpen van het aantal klaslokalen. Een aantal woningen/appartementen kan namelijk zodanig worden vormgegeven dat zij ook kunnen dienen als klaslokaal. Als de school een extra klaslokaal nodig heeft, kunnen wij hiervoor een woning/appartement eenvoudig ombouwen. En omgekeerd, als de school een klaslokaal minder nodig heeft, kan het eenvoudig worden omgebouwd tot woning/appartement. Ook kunnen zowel de kinderen als de bewoners van Panhuys gebruikmaken van de bibliotheekvoorziening. Of denk er bijvoorbeeld aan dat de school net als Panhuys een gemeenschappelijke ruimte nodig heeft. Misschien is het zelfs mogelijk om deze ruimte op te laten nemen in een eventueel nieuw te bouwen gemeenschapshuis. Daarnaast zouden de bewoners van het nieuwe Panhuys en van de aanleunwoningen gebruik kunnen maken van de computers van onze school. Waarom zou elke organisatie een eigen computer moeten hebben, als in vakanties en s avonds de schoolcomputers ongebruikt staan?

Wij zeggen niet op voorhand dat het er zo zal gaan uitzien, maar wij zoeken wel naar voordelen. Door ruimten en faciliteiten voor meerder doeleinden te bestemmen, kunnen wij kosten drukken en dus meer voorzieningen realiseren.

En als de werkgroepen klaar zijn?
Wij verwachten in het voorjaar van 2006 een beeld te hebben van de benodigde voorzieningen. Daarna start een nieuw proces. Want als de gemeenteraad definitief besluit om de bouwplannen van de brede school tezamen met de bouwplannen van het zorgcentrum Panhuys te laten verlopen, zullen tekeningen gemaakt moeten worden. Dan wordt het pas echt concreet. Wij zullen vervolgens met alle betrokkenen invulling gaan geven aan de vormgeving en inrichting. Speciale aandacht zullen wij schenken aan de omgeving en dan vooral de verkeersafwikkeling. De omwonenden zullen wij daarbij zeker betrekken.

En wat gebeurt met de huidige schoollocatie?
Al die nieuwe gebouwen kosten geld. Woningbouw levert geld op. Daarom ligt het voor de hand om op de plaats van de huidige school en peuterspeelzaal appartementen (voor senioren) te bouwen. Maar concrete plannen zullen wij daarvoor pas ontwikkelen als de school verhuisd is. Hetzelfde geldt ook voor andere locaties die vrijkomen doordat wij de voorzieningen die daar liggen in de nieuwbouw onderbrengen.

Kortom, er staat veel te gebeuren in Hulsberg. Blijft u daarom de berichtgevingen volgen. En als u vragen heeft, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag antwoord. U kunt bellen met Frank Arets, doorkiesnummer: 045-5659283. E-mailen kan ook: schoolenpanhuys@nuth.nl.