Gemeente Soest

Politiekeurmerk

Datum: 16/01/2006

Gemeente Soest zet zich in voor politiekeurmerk veilig wonen

Het gemeentebestuur heeft besloten dat voor projectmatige woningbouw (nieuwbouw van één wooncomplex met minimaal vijf woningen) het politiekeurmerk van toepassing is. Vanaf nu moet toekomstige nieuwbouw voldoen aan de keurmerkeisen uit het handboek politiekeurmerk veilig wonen (Nieuwbouw).

Dit keurmerk stelt veiligheidseisen op planologisch en stedenbouwkundig niveau, aan de openbare ruimte, de kavels, het wooncomplex en aan de woning zelf. Denk aan eisen rond verlichting in een wijk of eisen aan de groenvoorziening en parkeerplaatsen rond een flatgebouw. Maar ook goede sloten op de deuren en ramen vallen onder dit politiekeurmerk. Het hele pakket aan maatregelen zorgt uiteindelijk voor een veilige buurt, een veilig complex en goed beveiligde individuele woningen. Daarbij zijn ook organisatorische maatregelen erg belangrijk, zoals het onderhoud van en het juist omgaan met de aangebrachte voorzieningen.

Degenen die het politiekeurmerk voor projectmatige nieuwbouw willen aanvragen, kunnen contact opnemen met de Keurmerkcommissie of de Certificeringinstelling. De contactpersonen en telefoonnummers zijn te vinden op de website www.politiekeurmerk.nl. De Keurmerkcommissie verwijst de aanvrager door naar een daartoe opgeleide bouwplanadviseur of een erkend adviesbureau. Advies van bouwplanadviseur of adviesbureau is belangrijk, omdat daarmee de kans op een succesvolle oplevering van het nieuwbouwproject toeneemt. Aan een dergelijk advies zijn kosten verbonden. De gemeente komt de aanvrager (van projectmatige nieuwbouw) tegemoet met een vergoeding van 25 per woning.

Daarnaast ontvangt vanaf nu iedere inwoner die zijn woning wil verbouwen en dat bij de gemeente kenbaar maakt, informatie over inbraakwerende voorzieningen die voldoen aan het politiekeurmerk. Iemand die zijn huis verbouwt, kan er vrijblijvend voor kiezen de woning te beveiligen tot op het niveau van het politiekeurmerk. Om bij verbouw van de woning in aanmerking te komen voor het certificaat "veilige woning" moet men contact opnemen met een pkvw-gecertificeerd bedrijf.

Voor meer informatie over het politiekeurmerk, kunt u contact opnemen met de heer Hijko Ligtermoet van de afdeling Planologie en Bouwen van de gemeente Soest, telefoonnummer (035) 6093621.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer