Stadsdeel Amsterdam-Noord

Aannemer verdient 13e Ondernemersprijs

Het thema van de dertiende Ondernemersprijs is: Het beste stagebedrijf van Amsterdam-Noord. Kennelijk sprak dit thema velen aan, want het aantal inzendingen was hoog en ook de kwaliteit was niet mis. Ook aan deze Ondernemersprijs waren weer drie geldprijzen verbonden: 2500, 1500 en 500. Voor elke winnaar was er tevens een plastiek van de Noord-Amsterdamse kunstenaar André Volten. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel door stagiaire Eva de Bruin (19) en portefeuillehouder Economische Zaken Bob Plantinga.

Alom in Nederland is de klacht te horen dat er te weinig stageplekken zijn. Met een toenemende werkloosheid onder jongeren baart dit de overheid en instellingen die betrokken zijn bij deze materie de nodige zorg. Mede door het gebrek aan stageplaatsen verlaat ongeveer veertig procent van de jongeren het (V)MBO-onderwijs zonder diploma. Het stadsdeel Amsterdam-Noord wil ondernemers stimuleren om leerlingen een stageplaats te bieden. Ook ondernemersvereniging VEBAN speelt hierin een actieve rol.

Een vijfkoppige jury heeft alle inzendingen beoordeeld aan de hand van onder meer de volgende criteria:


· hoe zit het met de begeleiding van de stagiairs?


· hoe vaak stelt het bedrijf stageplaatsen beschikbaar?


· welke afspraken zijn er gemaakt met de scholen en opleidingsinstituten?


· hoe zit het met de motivatie van het bedrijf om stagiairs aan te nemen?

Vooral van het laatste aspect heeft de jury nog het nodige geleerd. Na een voorselectie maakte de jury een lijstje met vijf potentiële winnaars. Alle vijf kanshebbende bedrijven hebben de jury enthousiast ontvangen. Na deze bezoeken heeft de jury de selectie terugbracht tot drie genomineerden.

De derde prijs was voor Autoschade Splinter. Marco Wins, stagebegeleider aan de Parnassiaschool, roemt de heldere bedrijfscultuur. Een belangrijk gegeven voor leerlingen van deze school, waarvan toch het beeld bestaat dat ze moeilijk plaatsbaar zijn en een benedengemiddeld aanpassingsvermogen hebben. De leerlingen worden gekoppeld aan een leermeester. De betrokkenheid en de aandacht van de leermeesters maken dat de leerlingen zich meestal veilig en gewaardeerd voelen; een niet te onderschatten aspect in het leerproces. Leermeester Peter Splinter let op presentatie en motivatie van de jongeren. Stap voor stap leidt hij de leerlingen op tot topspuiters. De leermeester vervult een voorbeeldfunctie door zijn overwicht en kennis. Het is belangrijk dat je de taal van de leerling begrijpt en spreekt, aldus Peter Splinter.

Voor veel Noorderlingen is de winnaar van de tweede prijs geen onbekende: supermarkt C1000 op het Buikslotermeerplein. Eigenaar Huub Rijper werkt sinds 2000 nauw samen met de Kingmaschool voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. Bij een eerste kennismaking met de school was Rijper bijzonder onder de indruk van de inspanningen die de school levert om de leerlingen kansen te geven in de samenleving.

Op dinsdag- en woensdagochtend lopen de leerlingen mee in de winkel, onder begeleiding van de school. Bovendien heeft C1000 op de Kingmaschool een klaslokaal als winkel ingericht. Een uitgeschreven stagebeleid heeft Huub Rijper niet; hij laat dat van de school afhangen. In de meeste gevallen is er wel een draaiboek voor handen. En hoe kun je andere bedrijven overhalen ook stageplekken te scheppen? Ga ervan uit dat niks je hoeft tegen te houden. Stagiaires leveren ook wat op en zorgen bovenal voor een frisse blik op je bedrijf.

Uit het juryrapport: Een onderneming die jonge mensen door het aanbieden van stageplekken de mogelijkheid biedt om zelfvertrouwen op te doen. Een bedrijf dat een goede leerschool, in de ruimste zin, wil zijn.

De eerste prijs ging naar Van Gelderen Afbouw. Vader Ron en zoon Niels van Gelderen bestieren het aannemingsbedrijf dat zich toelegt op klein onderhoud, verbouw en renovatie. In het bedrijf zijn zowel stagiaires als werkende leerlingen welkom. Van Gelderen heeft plaatsen voor leerlingen die een beroepsopleiding volgen in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), het vroegere Leerlingstelsel, én voor leerlingen die kortere of langere tijd een stage moeten lopen voor hun beroepsopleiding. Alle leermeesters zijn gecertificeerd en Niels van Gelderen weet stellig dat lang niet iedereen geschikt is om als leermeester op te treden.

Goede communicatie met de (jongere) leerling is van groot belang. Doorstromen naar een vaste baan bij Van Gelderen kan aan de orde zijn als de leerling voldoende inzet én capaciteit toont. Er wordt niet speciaal gelet op een allochtone of autochtone achtergrond. Het komt zoals het komt. Bij de afdeling klein onderhoud zouden in de toekomst ook meisjes opgeleid kunnen worden.

Waarom biedt het bedrijf zoveel stageplaatsen? Niels: Het is heel simpel: het is een soort verplichting aan de branche. Het vak moet in stand gehouden worden. Laten we wel wezen, iedere vakman heeft ooit zijn praktijkopleiding gehad. Dat moet zo blijven. De begeleiding van de leerlingen en stagiaires is bij de winnaar uitstekend, meent de jury. Ze worden tijdens hun snuffelperiode en leerproces goed opgevangen en professioneel maar geduldig begeleid door gecertificeerde leermeesters. Zij kunnen echt proeven hoe het is om in de aannemerij te werken, krijgen werk dat ze aankunnen en worden niet afgescheept met het aanvegen van een hoek van de loods, zo valt in het juryrapport te lezen.

De jury voor de 13^e Ondernemersprijs bestond uit Corine Peeters (CWI), Betty van Nieuwenhoven (ECABO), Pamela Nijman (ondernemer), Tino van Straten (ex-bestuurslid VEBAN) en Bob Plantinga (portefeuillehouder Economische Zaken).