Universiteit van Tilburg

Han Somsen en Bert-Jaap Koops hoogleraar Regulering van Technologie

Benoeming aan UvT

Per 1 januari 2006 zijn prof.dr. J. (Han) Somsen en dr. B.J. (Bert-Jaap) Koops benoemd tot hoogleraar Regulering van Technologie bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Het gaat om een leerstoel bij het departement Recht, technologie en samenleving (TILT), dat onderzoek verricht naar juridische, bestuurlijke en ethische problemen rond nieuwe technologieën zoals ICT en biotechnologie.

Prof.mr.dr. J. Somsen (1964) studeerde internationaal recht aan de University of Hull en Nederlands recht aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Hull op onderzoek naar Europese milieuwetgeving. Van 1992-1996 doceerde hij EG-recht aan Warwick University en aan de Radboud Universiteit Nijmegen van 1997-2003. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar Biotechnologie en recht aan de Universiteit van Amsterdam bij het Centre for Environmental Law. Professor Somsen is gespecialiseerd in internationale, Europese en Nederlandse biotechnologie- en milieuwetgeving, meer specifiek in biotechnologiepatenten, humane genetica en genetisch gemodificeerde organismen. In 2002 kreeg hij een Pionier-subsidie van NWO om een onderzoeksgroep op te zetten in biotechnologiewetgeving. Somsen blijft voorlopig één dag per week verbonden aan de UvA.

Dr. B.J. Koops (1967) studeerde wiskunde en algemene literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, ook haalde hij propedeuses wijsbegeerte en kunstgeschiedenis. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest voor Amnesty International, promoveerde hij in 1999 in Tilburg op onderzoek naar regulering van gegevensversleuteling. Zijn onderzoek spitst zich toe op recht en technologie, bijvoorbeeld informatiebeveiliging, privacy in het ICT-tijdperk, internetcriminaliteit, DNA-opsporing en de maakbare mens. In 2003 ontving hij een Vidi-subsidie van NWO. Koops is lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, 06 265 32 372) of Michelle te Veldhuis van Rechtsgeleerdheid (013 466 8287, fax 013 466 3143).

UvT Persbericht