Llink


Open brief van voormalig vice-voorzitter van LLiNK Walter Etty

Aan de leden van LLiNK,

Zoals u mogelijk al via de media hebt gehoord ben ik woensdag 11 januari tijdens de ledenraad afgetreden als lid van de Raad van Toezicht van LLiNK. Als mede-oprichter en voorzitter van DeNieuwe Omroep wil ik de leden zelf mijn vertrek toelichten.

Een betrokken omroep met betrokken medewerkers; daarvoor hebben Aad van den Heuvel en een aantal andere mensen indertijd het initiatief genomen voor een nieuwe omroep. Een poging om de publieke omroep te vernieuwen, om programmas te maken voor mensen die zich betrokken weten bij de grote problemen van onze tijd: mensenrechten, natuur en milieu. Toen zich een ander initiatief aandiende dat in grote lijnen dezelfde idealen zei voor te staan heeft Anna Visser, als directeur van DeNieuwe Omroep, het initiatief genomen om te gaan samenwerken. Praktisch idealisme, dat is open, informeel en resultaatgericht. Snel kwam de fusie met omroep Nútopia tot stand om zo alle energie te richten op het veroveren van een plekje binnen de publieke omroep. Dat is gelukt. Zo is LLiNK nu de kleinste omroep met de grootste idealen.

Helaas blijkt de Raad van Toezicht van LLiNK (in meerderheid) Anna Visser te willen ontslaan. De medewerkers hebben zich achter Anna geschaard en willen dat er een eind komt aan maanden van oneigenlijke druk, besloten vergaderen en gebrek aan steun en vertrouwen bij een moeilijke start.

Waar we met DeNieuwe Omroep juist ruimte voor de programmamakers wilden maken om voor veranderingsgezinde burgers betrokken programmas te bieden, wil een groepje bestuurders met 19e eeuws werkgeversgedrag zelf de lakens uitdelen. Al sinds het verkrijgen van de zendmachtiging oefenen de van Nútopia afkomstige RvT-leden druk uit op de programmamakers om hun eigen opvattingen over dierenwelzijn centraal te stellen. Zij kritiseren de open, onderzoekende sfeer en de relativerende toon van de jonge programmamakers. In plaats van ruimte en veiligheid te scheppen heeft voorzitter Niko Koffeman zijn positie gebruikt om Anna Visser de leiding te betwisten en programmas te beïnvloeden.

Er is een aanleiding gezocht in aanloopproblemen, maar ondanks veel dreigementen en inzet van advocaten is het de meerderheid van de RvT niet gelukt Anna als directeur opzij te zetten. Toch wil men nu een lange ontslagprocedure doorzetten, waarbij zeer schaars programmageld voor advocaten en afvloeiingskosten wordt gebruikt.

Daar kan ik geen verantwoordelijkheid voor nemen.

Allereerst moet ik erkennen zelf deels schuld te dragen voor de gegroeide situatie. Waar DeNieuwe Omroep bijna tien keer zo veel leden had als Nútopia heb ik bij de fusie Nútopia- voorzitter Koffeman het voorzitterschap van de Raad van Toezicht aangeboden, daar we het er toen over eens waren dat Anna Visser de werkorganisatie zou gaan leiden. Ook heb ik laten gebeuren dat mensen met zeer nauwe banden aan een paar dierenbelangenorganisaties zowel in de RvT als de ledenraad een overheersende positie konden krijgen. Naïviteit dus, gegroeid in de 4 jaar van strijd met bureaucratische drempels om publieke omroep te worden. Met hartverwarmende steun van bijna 50.000 leden die al die jaren genoegen namen met alleen maar programmas op internet en af en toe een brief. Naïviteit dus, toen ik de dierenactivisten geloofde toen ze zeiden dat zij ook een omroep met een open toon van hoor en wederhoor, met praktisch idealisten vanuit allerlei achtergrond wilden.

Nu gaat het erom dat de geboortefout van de fusie wordt hersteld. Op de ledenraad heb ik voorgesteld dat alle leden van de RvT ruimte zouden maken voor een nieuwe groep bestuurders met gevarieerde achtergrond en bereid om een jonge organisatie met raad en daad te helpen hun onafhankelijke, nieuwe geluid te laten horen. Toen alleen Koffeman bereid bleek op te willen stappen als ik dat ook deed, heb ik dat aanbod aangegrepen om althans degene die als voorzitter de meeste schade had aangericht te laten vertrekken. Maar daarmee is de meerderheid die Anna Visser wil ontslaan nog steeds aanwezig. Er is dus meer nodig. Als de Raad van Toezicht de ontslagprocedure niet staakt verwacht ik dat de rechter of de publieke toezichthouders zullen ingrijpen.

Maar om LLiNK te behouden en de idealen van DeNieuwe Omroep te verwezenlijken is meer nodig. Ik hoop dat de leden Anna Visser zullen steunen. Misschien dat deze crisis kan helpen de naïviteit uit de organisatie te halen, steunbetuigingen, een ledenmanifestatie, misschien een ledenreferendum en mocht LLiNK deze crisis overleven, een ledenwerfactie. DeNieuwe Omroep moest er komen om meer aandacht voor de derde wereld, de mensenrechten en natuur en milieu, maar juist ook om betrokken programmamakers direct en onafhankelijk van belangenorganisaties contact te laten maken met betrokken burgers. Ook vanaf de zijlijn zal ik Anna Visser en de grote idealen van onze kleine omroep blijven steunen.

Walter Etty

Amsterdam 16 januari 2006

Praat mee

Wilt u uw mening over het ontslag van Anna Visser kenbaar maken? Ga dan naar het open forum.

Nieuws

Lees de verslaggeving van het ANP over het conflict.

ZOEKEN


____________________