Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Bijna 40 inzendingen Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas


17-01-2006 - De Stuurgroep Kas als Energiebron heeft bijna 40 voorstellen ontvangen die meedingen in de Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas. De voorstellen komen van bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties uit verschillende werelddelen. De Ontwerpwedstrijd sloot op 12 januari 2006.

De Beoordelingscommissie, onder leiding van Ruud Lubbers, gaat nu van start met de beoordeling van alle voorstellen. In de loop van dit voorjaar zijn alle inzendingen beoordeeld. Afhankelijk van de kwaliteit van de inzendingen en de scores kunnen maximaal 10 inzenders opdracht krijgen om hun inzending verder uit te werken tot een ontwerp voor een demo. Voor die uitwerking is een tegemoetkoming van EUR 45.000 beschikbaar. In de herfst volgt dan een nieuwe beoordelingsronde door de Beoordelingscommissie.

Frans Hoogervorst, voorzitter van de Stuurgroep Kas als Energiebron, reageert verheugd op het grote aantal voorstellen: 'We zijn er in geslaagd zijn om kennis en deskundigheid vanuit de hele wereld te mobiliseren die een bijdrage kunnen leveren aan de opgave van de glastuinbouw om de afhankelijkheid van fossiele energie drastisch te verminderen. De stijgende energieprijzen en de voorziene uitputting van aardolie en aardgas op lange termijn maken het nú noodzakelijk om stappen te nemen en te zoeken naar innovaties. Zon, wind en water zijn bronnen die gratis duurzame energie leveren. Ik hoop dat de ingezonden voorstellen dié innovatieve oplossingen bieden om de ambitieuze opgave in werkelijkheid om te zetten.'

De Stuurgroep Kas als Energiebron heeft op 31 augustus 2005 de Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas opengesteld. De Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas vraagt baanbrekende oplossingen voor een kas die meer energie oplevert dan zelf gebruikt én waarin duurzaam en economisch rendabel kan worden geteeld. De Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas wordt uitgeschreven en gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Productschap Tuinbouw. De Ontwerpwedstrijd is een nieuw instrument dat de innovatie op gebied van toepassing van duurzame energie aanmoedigt.

De Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas is onderdeel van het programma Kas als Energiebron. Het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunen en financieren het Programma.