Provincie Zeeland

menu einde Provincie Zeeland > Nieuws > Persberichten > 2006 > Januari 16-01-2006 - Belvedere N57 zorgt voor aanpassingen in landschappelijke inpassing


De Provincie Zeeland rondt deze maand de eerste fase van het Belvedere N57 project af, waarin de zo goed mogelijke inpassing van de nieuwe N57 is onderzocht. Landschapsarchitectenbureau OKRA heeft in zijn visie tien aanpassingen opgenomen die bij de aanleg van de weg kunnen worden meegenomen. Hierover is overeenstemming bereikt met de verschillende betrokken partijen. De exacte wijze van inpassing van deze punten wordt in nader overleg opgetekend.

10 punten

De aanpassingen vinden plaats langs de hele route van de nieuwe N57. Van noord naar zuid worden de volgende punten meegenomen:
1. Een lage duingordel langs de N57 ter hoogte van de parking Noordzeestrand bij de Veersegatdam;

2. Planten van hagen in plaats van een vangrail tussen Vrouwenpolder en Serooskerke, binnen de kaders van Duurzaam Veilig;
3. Gelijkvloerse oversteek op de Molenweg over de Rondweg Serooskerke als proef installeren;

4. Natte ecologische zone realiseren langs watergang Serooskerke ten noorden van de molen met een ecologische zone langs de Gapingse Watergang;

5. Beplante geluidswal in Serooskerke ter hoogte van de begraafplaats Serooskerke;

6. Archeologie beleefbaar maken bij Serooskerke;
7. Zuidzijde Serooskerke aanvullend beplanten;
8. Kruising Van 't Hoffweg aanvullend beplanten;
9. Overhoek langs Veerse Watergang in Middelburg aanvullend beplanten;

10. Oostzijde Havenpolder Middelburg verder beplanten.

Nader onderzoek

Naast deze 10 punten zijn in de visie meer maatregelen opgenomen die perspectief bieden voor versterking van het Walcherse landschap rondom de N57. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het versterken van de duinzone bij de Veersegatdam en van toeristisch recreatieve infrastructuur. De diverse partijen die bij het planproces zijn betrokken, starten in de tweede fase van het Belvedereproject een haalbaarheidsonderzoek naar deze opties. In deze fase wordt tevens onderzocht hoe de wegen die straks rustiger worden hun oorspronkelijke functie weer kunnen krijgen. Het gaat hier vooral om de dorpstraverses van Serooskerke en Sint Laurens en de weg tussen Serooskerke en Sint Laurens. Het onderzoek start na de behandeling van het bestemmingsplan Veere N57 bij de Raad van State.

Presentatie

De resultaten van de eerste fase van de studie worden op 16 januari aan alle belangstellenden gepresenteerd in de Zandput in Serooskerke. Op 18 januari vindt een tweede informatieavond plaats in de Abdij in Middelburg. Beide avonden starten om 19.30 uur.

Proces

Het Belvedereproject is door de Provincie Zeeland opgestart nadat hiervoor in mei 2004 een burgerinitiatiefvoorstel door een groot aantal omwonenden van de nieuwe N57 bij Provinciale Staten was ingediend. In de studie, uitgevoerd door landschapsarchitectenbureau OKRA, is de landschappelijke inpassing van de nieuwe N57 (nader) onderzocht en in een visie vastgelegd. Overheden, belangenpartijen en omwonenden zijn nadrukkelijk bij de visievorming betrokken.

Hanneke Blok 0118 631 392, 16 januari 2006, persberichtnummer 3