Gemeente Gorinchem


Hartschokapparaten op zes plaatsen in de stad
.

Half februari worden zes Automatische Externe Defibrillatoren (AEDs) verspreid over de stad. Dit heeft wethouder H. Netze afgesproken naar aanleiding van overleg met de ambulancedienst en de GGD. De verspreiding van AED´s is een landelijke trend waar Gorinchem nu adequaat op inspringt. Naast medisch personeel mogen AED´s sinds kort ook worden gebruikt door getrainde leken.

Brede verspreiding

De AED´s komen te hangen op zes locaties in de stad. Dit zijn de nieuwe publiekshal in het stadhuis, veerboot VIII, veerboot VI (de blusboot), het Caribabad, sport- en recreatiecentrum Oosterbliek en de sporthal in de Rappardhal. Deze locaties zijn bepaald op basis van bezoekersaantallen en bereikbaarheid. Bovendien is gekeken naar een goede verspreiding over Gorinchem. Om de AEDs te kunnen gebruiken worden de bedrijfshulpverleners van de genoemde locaties speciaal opgeleid en gecertificeerd.

Gezondheid voorop

Een AED, populair gezegd hartschok apparaat, is een defibrillator die zelf het ecg interpreteert, zonodig de defibrillatie automatisch voorbereidt en de gebruiker instrueert hoe te handelen bij een reanimatie. Een AED is dus een hulpmiddel, de hulpverlener moet daarbij wel kunnen reanimeren. Met het gebruik van AED´s wordt de kans dat iemand een acute hartstilstand overleeft aanzienlijk vergroot. Elke minuut dat er wordt gewacht met reanimeren neemt de overlevingskans namelijk 10% af. Daarom is ook van groot belang dat de AEDs aansluiten op de standaard in de ambulance, zodat deze de hulpverlening snel kan overnemen.

Het goede voorbeeld

Met de verspreiding van AEDs neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid in het bieden van levenskansen vergrotende ondersteuning voor haar personeel, inwoners en bezoekers van de stad. En een goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. De gemeente hoopt hiermee dat meer organisaties erover denken een AED aan te schaffen, zoals schouwburg De Nieuwe Doelen al heeft gedaan.

.