Gemeente Zaanstad

B&W besluiten week 2 Zaanstad meet luchtkwaliteit zelf en andere besluiten
16-01-2006

Zaanstad pakt door op verwerving externe subsidies Zaanstad is al een aantal jaar hard aan de slag met het verwerven van externe subsidies (vanuit hogere overheden en Europees geld en door bijdragen van `partners'). Om hier actiever en beter gestructureerd mee aan de slag te kunnen, is het nodig dat Zaanstad meer als `netwerkorganisatie' gaat fungeren. Kennis over subsidiemogelijkheden, aanvragen, investeringen, landelijk en Europees beleid en persoonlijke contacten moeten beter worden gedeeld en benut. Daarom hebben burgemeester en wethouders een aantal organisatorische maatregelen genomen. Belangrijkste is het instellen van een zogeheten Strategieraad (werktitel), waarin bestuurders en ambtenaren met elkaar de subsidiestrategie bepalen, de investeringen van Zaanstad op verdienmogelijkheden bekijken en nieuwe subsidiekansen beoordelen. Een kleine ambtelijke regiegroep coördineert de Externe Subsidie Strategie. De burgemeester wordt bestuurlijk aanjager.

Kantoorgebouw Grenenhout bestemd voor studentenhuisvesting Kantoorgebouw Grenenhout, voormalig KPN gebouw, staat gedeeltelijk leeg. Op verzoek van Vereniging Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) werkt Gemeente Zaanstad mee aan de functiewijziging van dit gebouw, zo besloot het College deze week.

Het deels leegstaande gebouw is op dit moment niet te verkopen op de huidige (economische) markt voor een kantoorfunctie. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Leegstand en verpaupering zijn echter niet wenselijk. Om de ontwikkelingspotentie van het westelijk plangebied, de spoorstrook west in het bijzonder, te verhogen, is het van groot belang de gebouwen en het gebied direct bij het station te ontwikkelen en in kwaliteit te verbeteren. De gekozen aanpak mag de ontwikkelingen in de toekomst niet blokkeren; daarom past een tijdelijke bestemmingswijziging voor een termijn van 5 jaar in dit kader. Deze wijziging kan worden verleend door een artikel 17-procedure. Deze procedure verleent een tijdelijke wijziging. Er ontstaat weer wat levendigheid en de verloedering wordt tegengegaan. ZVH kan hier ongeveer 70 jongerenwoningen van gemiddeld 35m2 realiseren.

Zaanstad gaat zelf luchtkwaliteit meten
De gemeente Zaanstad wil graag weten hoe de feitelijke luchtkwaliteit in Zaanstad is. Tot op heden wordt de luchtkwaliteit berekend. In Zaanstad komt nu ook een meetstation die de concentraties van fijn stof, stikstof en Ozon gaat meten. De kosten voor dit meetstation zijn éénmalig EUR 119.000,- en structureel EUR 50.500,- per jaar. In januari bepaalt Zaanstad in overleg met de GGD waar het meetstation moet komen te staan.

Uitwerking nieuw stadhuis naar de raad
Begin december stemde de commissie Kroesen al in met de realisatieovereenkomst (ROK) over het nieuwe stadhuis. Deze overeenkomst legt de afspraken vast tussen NS Vastgoed en de gemeente Zaanstad rondom de bouw van het nieuwe pand. B&W vragen de gemeenteraad nu formeel ook de definitieve verschijningsvorm van het stadhuis vast te stellen. Het ontwerp was al als bijlage bij de realisatieovereenkomst gevoegd. De definitieve verschijningsvorm is ongewijzigd ten opzichte van de presentatie van 12 mei 2005.

In de raadsvergadering van 22 december 2005 zegde het college toe de raad een voorstel voor te leggen over de definitieve verschijningsvorm van het nieuwe stadhuis. Hiermee wordt het `Inspireer de architect-traject' formeel afgesloten waarin burgers hun inbreng konden leveren in het ontwerp. De uiteindelijke verschijningsvorm is een doorontwikkeling van de variant `huis', een van de drie varianten die architect Sjoerd Soeters de gemeente Zaanstad voorlegde.

Permanente bewoning recreatiewoningen
Het college van B&W heeft besloten tot het afgeven van een persoonsgebonden beschikking voor permanente bewoning van een recreatiewoning op Nauerna 4a en 4b in Assendelft. In december 2004 stelde de gemeenteraad beleid met betrekking tot permanente bewoning van recreatiewoningen vast. Uitgangspunten hierin zijn handhaving van de regelgeving, eisen van het Bouwbesluit en de milieuwetgeving. Op grond van dit beleid voldoen nu twee bewoners van recreatiewoningen aan de criteria die zijn gesteld in het raadsbesluit. Hun woningen zijn namelijk gebouwd met een bouwvergunning en er zijn milieutechnisch geen bezwaren. De beschikking is gebonden aan de betreffende persoon en ook aan de woning die de persoon nu bewoont.

HoogTij
Het college van B&W heeft ingestemd met de `Algemene Verkoopvoorwaarden voor het bedrijvenpark Westzanerpolder te Westzaan'. Het park, genaamd HoogTij, ligt aan het Noordzeekanaal, direct tegenover het Amsterdamse havengebied. De grond is inmiddels in de verkoop.

Waarderingssubsidies 2006
Het college heeft de subsidieplafonds vastgesteld voor 2006 die beschikbaar zijn voor instellingen actief op het gebied van de amateurkunst en culturele organisaties. Ook heeft het college vastgesteld hoe de subsidiebedragen worden berekend. Het subsidiebedrag voor instellingen die actief zijn op het gebied van de amateurkunst, is opgebouwd uit twee componenten. Namelijk een vast bedrag en een bedrag gebaseerd op het aantal leden. Zaanstad publiceert de waarderingssubsidies in het gemeenteblad.

Het college van B&W besloot verder:

* een procedure ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor het bouwen van een woning met parkeerkelder aan de Delftsingel 12 te Assendelft.
* een procedure ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor het legaliseren van het opsplitsen van één woning tot twee appartementen aan de Hogedijk 130 in Zaandam.
* Kennis te nemen van de overzichten transacties Grondzaken 2004. Het college biedt deze ter kennisgeving aan de raad.

Bijgewerkt op 16-01-2006