Productschap Diervoeder

16/01/2006

Werkervaring medewerkers Cehave Landbouwbelang erkend in MBO-Diploma

Bij negen medewerkers van Cehave Landbouwbelang Voeders is de werkervaring die zij opdeden bij het diervoederbedrijf erkend in een MBO-diploma. Zij ontvingen vandaag van opleidingsinstituut Helicon Opleidingen het diploma Operator Voedingsindustrie MBO-2. Het diploma biedt de medewerkers en Cehave Landbouwbelang de mogelijkheid hun werkzaamheden op het juiste niveau te beoordelen en in te zetten.

De diploma-uitreiking is het sluitstuk van een proefproject van het Productschap Diervoeder (PDV) en Cehave Landbouwbelang. Doelen hiervan zijn blijven leren stimuleren en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers (zogeheten employability) bij bedrijven in de diervoederketen. Het diplomeren op basis van werkervaring draagt tevens positief bij aan de werkmotivatie van de medewerkers, zo constateren het PDV en Cehave Landbouwbelang.

Veel bedrijven in de diervoederketen passen momenteel de bedrijfsvoering aan of reorganiseren. Ze spelen in op wijzigingen in de markt, zoals de toenemende liberalisering. Dit heeft ook gevolgen voor het personeel. Veel mensen hebben een hogere leeftijd en een lager opleidingsniveau, maar wel een jarenlange werkervaring. Het proefproject heeft aangetoond dat die werkervaring is te vertalen in een formeel certificaat of een landelijk erkend diploma uit het beroepsonderwijs met een zogeheten EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties). Daarna is een persoonlijk ontwikkelingsplan vast te stellen. Een grotere inzetbaarheid van gediplomeerde medewerkers is het resultaat, zowel binnen het eigen bedrijf als er buiten.

Cehave Landbouwbelang gaat op basis van de goede ervaring met het proefproject de werkervaring van 500 medewerkers laten toetsen en waarderen. Het bedrijf wil zo de employability van de medewerkers en de kwaliteit van de organisatie verbeteren, waardoor het zijn concurrentiepositie in de markt versterkt.

Het PDV vervolgt het proefproject met een bredere introductie van de methode in de sector. Zo bevordert het schap de inventarisatie, beoordeling en eventueel formele erkenning van verworven competenties (een combinatie van vaardigheden, kennis en houding) met een certificaat, vrijstelling of een diploma. Intentie is ook de aansluiting tussen het onderwijs en het werk in de praktijk te verbeteren.

De diervoederketen is volgens Helicon Opleidingen de eerste sector die in deze omvang verworven competenties bij medewerkers formeel wil gaan erkennen. Bedrijven uit de diervoederketen die de competenties van hun medewerkers ook willen laten toetsen door een erkende scholingsinstelling als bijvoorbeeld Helicon Opleidingen, krijgen begeleiding bij het voortraject. Bij te nemen stappen na de erkenning, bijvoorbeeld het opstellen van persoonlijke ontwikkelplannen voor medewerkers, vindt ook ondersteuning plaats. GeĂŻnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij de afdeling Arbeid van het PDV, tel 070-370 84 32.