Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Siberische kou naar Moskou

16 januari 2006 - Moskou krijgt deze week te maken met extreme kou met temperaturen van 30 graden onder nul. Koude uit Siberië afkomstige lucht stroomt in zuidelijke richting via Moskou naar de Oekraïne. De kou laat Nederland ongemoeid, hier wordt het juist minder koud. De Siberische thermometer wijst -53 graden (foto: Koel Walraven, Noyabrsk, Siberië)

kou op thermometer
Maandagochtend vroor het in Moskou nog slechts 2 graden, maar ten oosten en noorden van de stad vroor het al meer dan 30 graden. Moskou krijgt dus te maken met een gevoelige temperatuurdaling zoals daar zelden voorkomt. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt hier in deze tijd van het jaar rond -10 graden en de laagste temperatuur ooit in Moskou bedraagt -42 graden. Bijzonder is dat de kou de hele week aanhoudt en dat het ook overdag zo'n 25 graden blijft vriezen. Dergelijke kou is hier in zeker vijftien jaar niet voorgekomen. Januari 1991 was de laatste maand met bijna -30 graden op de thermometer in Moskou.

Europese berenkou
Temperaturen van -40 graden komen, zeker in het continentale gebied bij de poolcirkel waar de zon in de winter in de poolnacht zoân 50 dagen achtereen niet boven de horizon komt, vaker voor. Het uiterst noordelijk dichtbij zee gelegen Narjan Mar in Rusland, heeft in februari een gemiddelde temperatuur van -18 graden; overdag vriest het er gewoonlijk zoân 14 graden en âs nachts is -22 graden normaal.

Het absolute minimum op Europees grondgebied is -55 graden op 29 december 1978 in Koinas in het noorden van Rusland. Het kouderecord in Noorwegen is -51,4 graden in januari 1886 in Karasjok, het record van Finland is -51,5 graden in Kittila Pokka gemeten tijdens de koudegolf van eind januari 1999. Voor Zweden bedraagt het recordminimum -53,5 graden in december 1941 in Laxbäcken.

met dank aan Jan Visser

Eerste uitgave: 16-01-06