Gemeente Abcoude


Doseersluis Abcoude in werking

Van dinsdag 17 januari tot en met 18 januari worden de laatste werkzaamheden aan de doseersluis verricht. Van deze werkzaamheden zal het verkeer geen hinder ondervinden. Donderdag 19 januari zal gedurende de dag de doseersluis getest worden en zal aan hulpdiensten worden uitgelegd hoe zij de werking van de doseersluis kunnen beïnvloeden. De verkeershinder die hierdoor optreedt zal minimaal zijn. Op vrijdag 20 januari 2006 treedt de doseersluis aan de Nieuwe Amsterdamseweg in werking. Vanaf deze datum zal de doseersluis op maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.30 uur ingeschakeld zijn.

Met de doseersluis wil de gemeente sluipverkeer tijdens de avondspits vanuit de richting Amsterdam-Zuidoost weren. Deze maatregel is een eerste stap om de dorpskern van Abcoude veiliger te maken. In de aanloopfase zullen files ontstaan voor de doseersluis, omdat iedereen denkt het zal wel loslopen. De gemeente verwacht pas later een verkeerswerend effect.

De doseersluis bestaat uit een stoplicht dat met tussenpozen steeds één voertuig doorlaat. Tegelijkertijd wordt de doorgang geblokkeerd door een blok dat uit de weg omhoog komt, zodat door rood licht rijden wordt voorkomen.

De doseersluis is voorzien van een selectief bedieningssysteem. Met dit systeem kunnen de brandweer, ambulance, politie en lijnbussen de werking van de doseersluis beïnvloeden. Dit gebeurt door middel van zenders die in de voertuigen zijn ingebouwd, lussen die in het wegdek liggen, telefonische signalen of een combinatie hiervan. In geval van een calamiteit in Abcoude of Amsterdam-Zuidoost kan de betreffende hulpdienst de doseersluis dus uitzetten.

---