Universiteit van Amsterdam

Omgaan met de onzekerheid van camerawaarnemingen


Promotie Informatica


dinsdag 17 januari 12.00 uur

Bewakingscamera s worden steeds meer toegepast in onze samenleving, bijvoorbeeld voor beveiliging, verkeerstoezicht of als hulpmiddel in de ouderenzorg. Innovaties in communicatietechnologie en infrastructuur maken het mogelijk om meerdere camera s in een netwerk te bundelen. Hierdoor groeit de behoefte aan intelligente videoanalysemethoden die de beelden van individuele camera s analyseren en de informatie van meerdere camera s op een slimme manier combineren. Wojtek Zajdel beschrijft een aantal videoanalysetechnieken voor het volgen van personen door meerdere camera s. De beschreven methoden analyseren de videobeelden op verschillende abstractieniveaus. Op het laagste niveau worden individuele pixels geclassificeerd als persoon of achtergrond. Een hoger niveau behandelt het probleem van het herkennen van een persoon in de beelden van camera s die zich op verschillende locaties bevinden. Beide taken worden gekenmerkt door dezelfde uitdaging: het omgaan met de onzekerheid van de camerawaarnemingen. Zo moet bijvoorbeeld bij methoden om personen te detecteren rekening worden gehouden met het feit dat een persoon er hetzelfde uit kan zien als een ander object.

W.P. Zajdel: Bayesian Visual Surveillance: From Object Detection to Distributed Cameras. Promotor is prof. dr. ir. F.C.A. Groen.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.