Algemene Onderwijsbond

datum: 17 januari 2006
bron: AOb-enquete: 10 vragen over lumpsum
AOb: verplichte begeleiding bij opzet huishoudboekje

Driekwart van de medezeggenschapsraden in het basisonderwijs denkt dat hun schoolbestuur goed is voorbereid op de veel vrijere financieringssystematiek, één kwart verwacht problemen bij de invoering. âDe Algemene Onderwijsbond wil wel doorgaan met deze nieuwe opzet waarbij scholen meer zelf te zeggen krijgenâ, aldus dagelijks bestuurder Liesbeth Verheggen van de AOb in een reactie op de enquête die de bond onder de leden hield. Zij stelt wel één voorwaarde. âScholen die nog niet klaar zijn, moeten verplicht begeleiding krijgen om het huishoudboekje op orde te krijgen.â

De nieuwe lumpsum-financiering in het basisonderwijs geeft schoolbesturen een grotere vrijheid bij het besteden van hun subsidie. Nu zijn er nog tal van regels of het geld aan onderhoud, personeel of lesmethoden besteed moet worden. Woensdag 18 januari beslist de Tweede Kamer of deze aanpak na langdurige voorbereiding ingevoerd kan worden. De AOb is voor die vrijheid, maar ziet tegelijkertijd dat er nog flink wat scholen zijn die niet in staat zijn om hun financiering goed rond te krijgen.
Uit de enquête onder 170 mensen in het primair onderwijs die afgelopen weken door AOb en onderzoeksinstituut ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen werd gehouden, blijkt dat de overgrote meerderheid van het personeel onverschillig (47%) of neutraal (39%) staat ten opzichte van invoering. Slechts een kleine groep is uitgesproken voor (3%) of tegen (7%). Wel is er veel angst voor de mogelijk verstrekkende gevolgen van de grotere bestedingsvrijheid, zo blijkt uit de antwoorden op de open vragen. Zo klaagt één van de geënquêteerden dat zijn school nu al regelmatig rekeningen te laat betaalt en de telefoon onlangs werd afgesloten. Anderen vrezen torenhoge kosten van onderhoud of dat veel geld van het onderwijs wordt overgeheveld naar een nieuwe managementlaag. Over het nieuwe systeem wordt al jaren gesproken en het merendeel van de scholen is goed voorbreid, reden voor de AOb om wel door te willen gaan met lumpsum. Verheggen: âOm te voorkomen dat het bij een kleine groep misgaat, met grote gevolgen voor de onderwijskwaliteit en de positie van het personeel, willen we dat als een medezeggenschapsraad of schoolbestuur aangeeft dat de school nog niet klaar is, deze verplicht begeleid wordt bij de invoering.â Deze aanpak wordt door de AOb leden massaal (96%) ondersteund.

Het volledige onderzoek 10 vragen over lumpsum kan hieronder (als Word-document) worden gedownload.