LTO Noord

Update vogelgriep 16 januari 2006

Wereld

Op 17 en 18 januari vindt in Beijing een donorconferentie plaats om geld in de zamelen voor de strijd tegen de vogelgriep. Enkele toezeggingen tot nu toe:

EU: $ 97 miljoen (= ⬠80 miljoen; vooral voor veterinaire diensten, zoals laboratoriumcapaciteit)

Japan: $ 135 miljoen

VS: $ 250 miljoen (volgens bronnen; vooral voor antivirale middelen)

De Asian Development Bank zou $ 30 miljoen willen toezeggen.

De Wereldbank zegt $ 1,5 miljard nodig te hebben. De Bank zou zelf al $500 miljoen gereserveerd hebben voor de strijd tegen de vogelgriep, waarvan $35 miljoen voor Turkije in de vorm van leningen en schenkingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderhandelt met de Zwitserse farmaceutische multinational Roche over mogelijk donaties van de virusremmer Tamiflu aan Azië. Tamiflu remt symptomen van vogelgriep tot ongeveer 48 uur na de eerste symptomen. De WHO wil regionale voorraden van Tamiflu aanleggen, zodat men voorbereid is op een mogelijke pandemie onder mensen.

Een verslag van onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum in het American Journal of Pathology van januari (Rimmelzwaan et.al.) laat zien dat vogelgriep ook via katten verspreid kan worden. in het onderzoek namen katten vogelgriepvirus op via luchtwegen maar ook via voedsel, en ze verspreidden het via hun adem, mest en urine. De katten toonden zichtbaar ziekteverschijnselen. Eerder onderzoek had al aangetoond dat tijgers en luipaarden ziek kunnen worden van vogelgriep (bron: China Journal of Veterinary Science, 2003).

Eurazië

De EU lijkt bereid om haar lidstaten toe te staan pluimvee in te enten tegen vogelgriep. Eerder kregen de dierentuinen al toestemming.

LTO en NOP zijn voorstander van het inenten van pluimvee tegen vogelgriep op voorwaarde dat hierdoor geen afzetmarkten binnen en buiten de EU verloren gaan. Vertrouwen van afnemers en hun overheden in de veiligheid van de vaccinatiemethode voor dier en mens is hiervoor van doorslaggevend belang.

Naast Nederland zouden ook Frankrijk en Spanje concrete belangstelling hebben voor vaccinatie van pluimvee. Frankrijk zou eendenhouderijen in het zuidwesten van het land willen enten. Nederland wil hobbydieren en biologisch pluimvee inenten.

Op dit moment heeft de EU maar één vogelgriepvaccin geregistreerd voor gebruik in pluimvee. De omvang van de huidige voorraden van dit vaccin zijn niet bekend, maar strekken zeker niet tot een massale inenting van vogels in de hele EU.

De EU heeft de monitoring van wilde vogels op vogelgriep verlengd van 31 januari 2006 tot eind 2006. in het kader van dit programma zijn sinds oktober reeds 25.000 wilde vogels getest, alle waren negatief voor het hoogpathogene "Aziatische" H5N1 vogelgriep.

In Turkije zijn tot nu 19 gevallen van vogelgriep onder mensen aangetoond. Hiervan zijn er drie overleden. Van twee nieuwe sterfgevallen, respectievelijk op 12 en 15 januari, is de oorzaak nog niet officieel vastgesteld. Analyses door het WHO-laboratorium in het Verenigd Koninkrijk toonden aan dat het vogelgriepvirus zich in één geval was gemuteerd in een vorm die mensen makkelijker infecteert dan voorheen. De WHO stelt dat dit een geïsoleerd geval is en dat meer informatie nodig is om harde conclusies te kunnen trekken: "dit is nog steeds een dierziekte, iedere besmetting bij mensen is tot dusver veroorzaakt door contact met besmet pluimvee".

De mondiale organisatie voor diergezondheid OIE (Office International des Epizooties) in Parijs stelt in een websitebericht dat de Turkse vogelgriepuitbraak op 21 november reeds werd geconstateerd. Turkije meldde pas uitbraken op 27 december en zei toen dat die waren begonnen op 15 december.

Diverse organisaties, zoals EFSA (European Food Safety Authority) benadrukken in hun communicaties het belang van snelle detectie en rapportage: "early detection is key".

De directeur van de OIE, Bernard Vallat, gaf Turkije vorige week in overweging om pluimvee tegen vogelgriep te gaan vaccineren.

Verdenkingen van menselijke vogelgriep in België en Duitsland bleken het afgelopen weekend onjuist.

Een groot aantal van de 81 Turkse provincies heeft vogelgriep in pluimvee gemeld, in ieder geval is in 11 provincies vogelgriep officieel aangetoond, daarnaast bestaat twijfel over zeker nog eens 14 provincies. Tot 14 januari hadden de Turkse authoriteiten volgens eigen opgaaf bijna 600.000 vogels geruimd. Het is onduidelijk of de Turkse pluimveehouders straks weer dieren mogen gaan houden en, zo ja, onder welke condities. Voor vele Turken waren het pluimvee een belangrijk bron van voedsel en inkomen.

De schade voor de Turkse pluimveesector, die een jaarlijkse omzet heeft van ongeveer ⬠2,5-3,0 miljard is nu al groot. De consumptie van kipproducten zou zijn gedaald met 70%. Dit treft de ongeveer half miljoen producenten, transporteurs en detailhandelaren, die in 2004 bijna 1.000.000 ton pluimveevlees op de markt brachten. Hiervan was 30.000 ton bestemd voor export, met een waarde van ongeveer $ 20 miljoen.

Deze cijfers laten eigen consumptie waarschijnlijk buiten beschouwing. Vele plattelandsgezinnen in de wereld kunnen niet zonder pluimvee voor hun eigen voedselvoorziening.

Iran zou ook reeds duizenden vogels geruimd hebben. Op 13 januari was het plan van de Iraanse authoriteiten om 50.000 vogels te vernietigen in een strook van 15 km langs de Turkse grens. Iran meldde ook geen ziek pluimvee gevonden te hebben.

Frankrijk heeft de ophokplicht afgelopen vrijdag uitgebreid van 26 naar in totaal 58 van haar 96 departementen, ongeveer tweederde van het grondgebied van Frankrijk in de EU. Frankrijk heeft ook vogelgriepoefeningen aangekondigd; in februari regionale en in maart een oefening op nationaal niveau.

De EU vindt dat na 12 weken verplicht ophokken, pluimvee dat normaal gesproken overdag buiten loopt zijn status van 'Freiland' of 'biologisch' zou moeten verliezen. De producten van dit pluimvee zou dan als het goedkopere 'scharrel' verkocht moeten worden. Voor 'Freiland' is deze regel reeds ingesteld, maar voor biologisch stuitte de Europese Commissie op teveel verzet van de lidstaten en moest zij haar voorstel intrekken.

LTO vindt het EU-voorstel onterecht. De consument behoort zeker geïnformeerd te worden, maar als pluimvee gedwongen binnen moet blijven om veterinaire en volksgezondheidsredenen, dan mag de rekening (namelijk een lagere prijs voor de eieren en het pluimveevlees) niet zomaar bij de betrokken pluimveehouders neergelegd worden.

Roemenië meldde op 11 januari weer vogelgriepuitbraken in een regio ten westen van de Donaudelta.

Rusland zou tot dusver 715.000 vogels geruimd hebben, en bezig zijn met de productie van 100 miljoen doses vogelgriepvaccin voor gebruik vanaf april 2006. De Doema, het Russische parlement, zou hiervoor $ 35 miljoen beschikbaar hebben gesteld.

Er zijn geen nieuwe berichten uit Oekraïne, waar tot voor kort ook vogelgriepuitbraken gemeld werden op de Krim.

De EU heeft op 11 januari een deel van de import uit Kroatië weer vrijgegeven, de maatregelen beperken zich nu alleen nog tot de vorig jaar door vogelgriep getroffen regio's Viroviticko-Podravska and Osjecko-Baranjska.

Oost-Azië

Indonesië bevestigde afgelopen week het 12^e slachtoffer van vogelgriep op een totaal van 19 ziektegevallen. Van een vermoedelijke 13^e slachtoffer zijn de analyseresultaten nog niet bekend.

Daarentegen heeft Cambodia reeds langere tijd geen uitbraken meer gemeld. Hier zijn tussen januari en april 2005 vier mensen het slachtoffer geworden van vogelgriep.

In Thailand zijn tot dusver 22 ziektegevallen bekend, waarvan 14 met fatale afloop. Ook hier zijn de laatste maanden geen besmettingen gemeld.

Uit Vietnam komen op het moment ook geen meldingen. Hier zijn tot dusver 93 ziektegevallen gemeld, waarvan 42 met dodelijke afloop.

China heeft tot dusver 8 ziektegevallen gemeld, waarvan 5 met dodelijke afloop. De laatste melding van een ziektegeval dateert van eind december.

Overig nieuws

Er zijn geen meldingen van hoogpathogeen vogelgriep H5N1 uit Afrika of het middenoosten. De theorie dat trekvogels vogelgriepvirus kunnen overbrengen wordt hier derhalve tot dusver niet bevestigd.

Mond- en klauwzeer

Er is discussie in Brazilië over illegale transporten van runderen van de deelstaat Mato Grosso do Sul naar de buurdeelstaat Paranà. Mato Grosso do Sul strijdt sinds oktober tegen uitbraken van mond- en klauwzeer (MKZ), en Paranà wordt door de meeste landen in de wereld ook gezien als besmet met MKZ. Nochtans hebben veehouders in Paranà ruiming van hun vee (afkomstig uit Mato Grosso do Sul) met behulp van de rechter weten te voorkomen. 52 landen waaronder de EU hebben import van rundvlees uit dit deel van Brazilië vooralsnog aan banden gelegd. Brazilië is normaal gesproken 's werelds grootste exporteur van rundvlees, met 205 miljoen runderen. Paranà telt ongeveer 10,5 miljoen runderen.

Ondanks de MKZ-crisis in Brazilië is de export van rundvlees in 2005 gestegen naar ongeveer ⬠2 miljard. De export van pluimveeproducten bedroeg in 2005 ⬠2,73 miljard.

Klaas Johan Osinga

LTO Nederland

Maandag 16 januari 2006