Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over het substitutie-effect van hoge grafprijzen

Antwoorden op kamervragen over het substitutie-effect van hoge grafprijzen

17 januari 2006

Vragen van het lid Externe link Slob (ChristenUnie) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over het substitutie-effect van hoge grafprijzen.
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van het bericht dat steeds meer mensen zich laten cremeren terwijl ze liever begraven willen worden? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Kunt u bevestigen dat de afgelopen vijf jaar de prijzen van grafrechten met zeker 35% zijn gestegen en in 2006 mogelijk met 80%?


2. Antwoord Nee, niet op grond van de mij ter beschikking staande informatie. De VNG heeft naar aanleiding van het bericht waar u naar refereert, een enquête uitgevoerd terzake de ontwikkeling van tarieven voor het jaar 2006. Ongeveer 100 gemeenten hebben gereageerd en uit die reacties blijkt dat het merendeel voor 2006 geen of een trendmatige tariefstijging door zal voeren. In individuele gemeenten zal zich een aanzienlijke stijging voordoen omdat men tot (meer) kostendekkende tarieven wil komen. Aan de tariefsverhogingen liggen beleidsmatige afwegingen ten grondslag, zoals het verbeteren van het onderhoud van een begraafplaats. Voorheen betaalden deze gemeenten een deel van de kosten van de begraafplaats uit de algemene middelen. De gemeenten zijn vrij in het bepalen van de tarieven ter dekking van kostendekkendheid van de begraafplaatsen mits zij binnen de grenzen van de wet blijven. Voor wat betreft de stijging van de tarieven bepaalt artikel 229b van de Gemeentewet de grens en deze is bereikt wanneer een gemeente binnen de legesverordening 100% kostendekkende tarieven hanteert. De toets in deze is voorbehouden aan de belastingrechter.


3. Vraag Gebruiken de gemeenten de tarieven van grafrechten steeds vaker om hun inkomsten op peil te houden, onder meer wegens de onroerend-zaakbelasting, die per 1 januari 2006 zal worden afgeschaft?

3. Antwoord
Daartoe bestaat in ieder geval de noodzaak niet, omdat ten eerste gemeenten voor wat betreft de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB voor woningen door het Rijk worden gecompenseerd. Ten tweede is er de wettelijke beperking van maximale kostendekkendheid die in antwoord op de vorige vraag is aangegeven.


4. Vraag Deelt u de mening dat de ontwikkeling, dat mensen zich laten cremeren wegens de lagere kosten, terwijl ze eigenlijk liever begraven zouden willen worden, ongewenst is? Zo ja, wat gaat u doen om deze ontwikkeling tegen te gaan?

4. Antwoord
De ontwikkeling van het aantal begravingen ten opzichte van het aantal crematies kan vele oorzaken hebben. Het kostenaspect is slechts één factor in die afweging. Ik zie geen aanleiding om in die afweging van burgers te treden, waarbij ik het overigens op zich ongewenst zou vinden als burgers hierbij op grond van kostenoverwegingen verregaand in hun keuzevrijheid beperkt zouden worden


1) NOS-Teletekst, 14 december jl.