Gemeente Den Haag

Escamp meer geschikt voor woningbouw

De gemeente Den Haag wil woonwagenbewoners op de locatie Escamplaan stimuleren in een reguliere woning of op een beschikbare woonwagenstandplaats in of buiten Den Haag te gaan wonen. Dat blijkt uit het plan van aanpak dat het college van burgemeester en wethouders voor deze woonwagenlocatie vandaag heeft vastgesteld.

Volgens het college is het verstandig Escamp te gebruiken voor reguliere woningbouw. Dit vooral omdat op andere woonwagenlocaties plaatsen zijn vrijgekomen en een aantal bewoners interesse heeft in een reguliere woning. Daarnaast kost de handhaving op woonwagenlocaties veel geld.
De herinrichting van de Escamplaan biedt zo tevens de mogelijkheid het aantal standplaatsen in de toekomst niet verder uit te breiden. De gemeente Den Haag heeft immers van alle gemeentes al de meeste woonwagenstandplaatsen.

Het oorspronkelijk plan van de gemeente bestond uit de aanleg van de nieuwe woonwagenlocatie De Bras met 26 standplaatsen en de renovatie van de Escamplaan met 35 standplaatsen. Vanwege de huurincasso acties zijn er inmiddels op andere locaties 22 standplaatsen vrijgekomen. Deze worden gereserveerd voor de bewoners van de Escamplaan. De Escamplaan leent zich vanwege de ligging uitstekend voor woningbouw en er kunnen voor veel meer huishoudens woningen gebouwd worden dan de voorziene 35 standplaatsen. In de nieuwe plannen wordt de Escamplaan als actiegebied aangewezen en krijgen de bewoners een voorrangsverklaring voor een sociale huurwoning en een verhuiskostenvergoeding. Zij kunnen dan doorstromen naar reguliere woningen.

Met de bewoners is inmiddels het gesprek op gang gebracht en het overleg vindt de komende maanden vaker plaats. Woningbouwcorporaties worden vanaf de start betrokken bij de herhuisvesting en planvorming van de herinrichting van de Escamplaan.
In de tussentijd worden de voorbereidingen voor de renovatie wel voortgezet en wordt ook het bodemonderzoek uitgevoerd. De verwachting is dat medio 2006 een nieuw definitief voorstel voor de herinrichting van de Escamplaan in de gemeenteraad behandeld wordt.