Verbond van Verzekeraars

Verbond wil duidelijke taakafbakening pensioenfondsen

De Stichting van de Arbeid (STAR) heeft onlangs het rapport Principes voor goed pensioenfondsbestuur aangeboden aan minister De Geus van SZW. Het Verbond kan zich vinden in de principes, maar vindt wel dat de bepalingen over de taakafbakening van pensioenfondsen ook in bestaande wet- en regelgeving moeten zijn gewaarborgd en strikt worden gehandhaafd.

Het rapport is een antwoord op de discussie over pension fund governance (goed pensioenfondsbestuur), die zich richt op de vraag hoe pensioenfondsen zo transparant en betrouwbaar mogelijk kunnen handelen. Minister De Geus heeft de STAR in 2004 gevraagd in samenwerking met het pensioenveld na te denken over principes voor een goed pensioenfondsbestuur.
Een speciale werkgroep, waarin naast sociale partners ook het Verbond, de pensioenkoepels Opf en VB en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties deelnamen, heeft zich de afgelopen anderhalf jaar gebogen over het vraagstuk. Eind 2005 zijn de principes aan De Geus overhandigd.

Principes
Naast een aantal algemene principes (zoals: het pensioenfonds moet zich beperken tot zijn kernactiviteiten en het bestuur zorgt voor een adequate interne klachten- en geschillenprocedure) zijn in het STAR-rapport specifieke bepalingen opgenomen over transparantie en openheid, zorgvuldig bestuur, deskundigheid, verantwoording en intern toezicht.
Het Verbond meent dat de bepaling dat pensioenfondsen hun activiteiten moeten beperken tot het uitvoeren van pensioenregelingen, ook in bestaande wet- en regelgeving moet zijn gewaarborgd en worden nagekomen. Recent hebben we gezien dat pensioenfondsen niet altijd voldoende afstand bewaren tot hun dochterondernemingen, zegt Herma Geboers, die namens het Verbond in de STAR-commissie is vertegenwoordigd. Daarom moet niet alleen aan de hand van de bepalingen in dit rapport worden getoetst of pensioenfondsen hun taak op de juiste manier uitvoeren; ook handhaving van de zogenaamde Cohen-bepalingen in de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) is van belang.
Het Verbond vindt net als de STAR dat de naleving van de principes wettelijk moet worden verplicht en regulier moet worden getoetst door de toezichthouder.

Verzekerd!, januari 2006