Politie Flevoland

Onderzoek naar vogelvangers afgerond

Urk, 17-01-2006 o Politie Flevoland heeft een onderzoek naar illegale vogelvangers en handelaren afgerond dat is opgezet naar aanleiding van informatie vanuit de Urker gemeenschap.

Met enige regelmaat kwam er bij de politie informatie binnen dat verschillende personen op Urk op allerlei manieren beschermde vogels vingen. Het ging daarbij om putters, baardmezen, pestvogels en andere beschermde soorten.

Verdachten

Het Regionaal Milieuteam van Politie Flevoland concentreerde zich op een 33-jarige Urker die in wisselende samenstelling met drie andere personen, Urkers van 43, 57 en 74 jaar, de vogels ving. Daarna werden de vogels van een ring voorzien zodat het leek alsof deze in gevangenschap waren gekweekt. De vogels werden daarna via internet illegaal verkocht. De 33-jarige werkte daarin nauw samen met zijn 38-jarige neef en plaatsgenoot. Een 47-jarige Lelystedeling is als verdachte gehoord omdat hij een vogel kocht.

Welzijn

Bij de verdachten thuis bleek dat dezen het niet zo nauw namen met het welzijn van de dieren. Zo is een vogel aangetroffen die bij het ringen een poot brak waarna het lichaamsdeel afstierf. In totaal zijn 50 dode vogels in vriezers aangetroffen. De politie nam verder 53 levende dieren inbeslag waarvan 37 niet of illegaal geringd waren.

Vangmiddelen

Verder trof de politie een groot aantal vangmiddelen aan zoals lokvogels, mistnetten, klapnetten en lijmstokjes. Politie Flevoland is blij met de meldingen van de Urker bevolking en roept ook anderen op om informatie over vogelvangactiviteiten te melden bij de politie op Urk. Dit kan ook anoniem op 0800-7000.

In deze zaak werkte het Regionaal Milieuteam van Politie Flevoland, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie te Zwolle, samen met de AID, Staatsbosbeheer en de Stichting Faunabeheer Flevoland.

De verdachten zijn allen gehoord en in vrijheid gesteld.