Gemeente Bolsward


dinsdag 17 januari 2006

DigiD-campagne te vroeg

Vanaf 5 januari 2006 is de Postbus 51-voorlichtingscampagne Waar wacht je nog op? Met DigiD sta je altijd vooraan gestart. Wat deze campagne enkel vergeet te melden, is dat veel gemeenten nog niet zijn aangesloten op DigiD. Van de 493 gemeenten in Nederland bieden momenteel slechts 35 gemeenten enkele DigiD diensten aan via hun website.

DigiD (spreek uit Diegiedee) is een persoonlijke inlogcode voor elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen. Je hoeft volgens Postbus 51 niet meer in de rij te staan bij je gemeentehuis voor opgave van hondenbelasting, het aanvragen van een uittreksel GBA, het aanvragen van een bouwvergunning of de aangifte inkomstenbelasting 2005.

DigiD komt voort uit het Programma Andere Overheid. Onder deze noemer wordt landelijk gewerkt aan een krachtige overheid, die de samenleving centraal stelt én slagvaardig is. Het actieprogramma omvat verbeteracties en initiatieven rond de themas: Betere dienstverlening, Minder bureaucratie en Slagvaardige organisatie.

Aandacht van gemeenten voor het aanbieden van digitale producten is er zeker. Zo streeft de Zuidwesthoek ernaar om in 2007 65% van alle gemeentelijke producten en diensten digitaal op efficiënte en effectieve wijze aan te kunnen bieden. De 8 gemeenten zijn momenteel voortvarend bezig een gezamenlijke visie op te stellen voor de elektronische dienstverlening. Ben Siebers, opdrachtgever E-gemeente en gemeentesecretaris gemeente Lemsterland; Door samen te werken, kennis te bundelen en investeringen te delen willen we in de toekomst steeds meer digitale producten en diensten aanbieden. Waarbij uitgangspunt is, dat de wijze van dienstverlening aan onze inwoners continue verbeterd wordt. De DigiD is een belangrijk hulpmiddel bij een volgende stap naar de elektronische dienstverlening. Echter het inpassen van DigiD in de bedrijfsvoering gaat gepaard met innovatie en een andere manier van werken. Dit vereist risicodragend gedrag en creativiteit van de gemeenten. De DigiD-campagne komt voor gemeenten te vroeg. Er wordt helaas bij onze inwoners een verwachting gecreëerd, waaraan wij op dit moment nog niet kunnen voldoen.