Gezuiverd water tijdelijk naar Schelluinse Vliet (vergroting capaciteit zuivering Schelluinen) (17-01-2006)

Van begin februari tot eind maart 2006 loost Waterschap Rivierenland het gezuiverde water van de zuiveringsinstallatie in Schelluinen (bij Gorinchem) niet op de Boven-Merwede maar op de Schelluinse Vliet. Dit is nodig omdat het rioolgemaal op de zuiveringsinstallatie, dat normaal gesproken het gezuiverde water naar de Boven-Merwede pompt, door werkzaamheden in die periode buiten bedrijf is. De omgeving zal weinig of niets merken van deze tijdelijke situatie.

Het waterschap heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de mogelijke effecten van de tijdelijke lozing op de waterkwaliteit van de Schelluinse Vliet. Die blijken voor mens, dier en milieu te verwaarlozen te zijn. Omdat de Schelluinse Vliet tijdelijk meer water krijgt te verwerken, houdt het waterschap extra pompen achter de hand om, ook bij flinke regenval, het water er op het juiste peil te kunnen houden.

Uitbreiding zuiveringsinstallatie
De werkzaamheden aan het rioolgemaal betreffen de vervanging van pompen en de renovatie van het gemaal. Zij zijn onderdeel van een renovatie en capaciteitsvergroting van de zuiveringsinstallatie Schelluinen. Dit project, waarmee in totaal EUR 21 miljoen is gemoeid, zal naar verwachting eind 2006 zijn afgerond. De installatie zuivert het rioolwater van Gorinchem-West, Schelluinen, Boven-Hardinxveld, Giessenburg, Hoogblokland, Hoornaar en Arkel. In de nabije toekomst komt er het afvalwater bij van Meerkerk, Noordeloos, Leerbroek en Nieuwland. De installatie kan dan het afvalwater zuiveren van 80.000 personen.