SP Tilburg


Tilburg, 17 januari 2006

BBA verknoeide passagierscijfers

De cijfers over de pasagiersaantallen die de BBA vrijdag naar buiten bracht lijken te zijn verknoeid door een `foute berekening' bij de BBA. Regiomanager Bertens hierover: "Ik schaam me dood, ik zou nog wel honderd keer excuses willen maken". Gisteren kwam de BBA met `nieuwe cijfers' die een heel ander beeld geven, maar nog altijd verder geanalyseerd moeten worden.

Voordat de SP vrijdag het spoeddebat met wethouder Aarts aanvroeg heeft de fractie via de gemeente en de BBA navraag gedaan naar de precieze cijfers van de passagiersaantallen zoals die in het Brabants Dagblad werden gepubliceerd. Toen werd nog bevestigd dat er inderdaad zonder twijfel sprake was van een daling van zo'n 700.000 reizigers. Ook in de publiciteit die daarna ontstond hield regiomanager Bertens vol dat er inderdaad een daling van 7 procent was opgetreden. Voldoende aanleiding dus om hierover de wethouder op het matje te roepen.

Maandag tijdens het debat beschikte wethouder Aarts plotseling over andere cijfers die juist wijzen in de richting van een verhoging. Vandaag heeft de fractie contact gehad met de BBA, die bevestigt dat er vorige weer een grote fout is gemaakt met het optellen van de gegevens. Pas maandagochtend werd deze fout ontdekt en de cijfers gecorrigeerd. De SP fractie werd hiervan echter niet op de hoogte gebracht.

In februari komt naast het definitieve rapport over de cijfers ook de resultaten van het reizigersonderzoek naar buiten. De raadscommissie Fysiek zal daar later die maand ongetwijfeld over debatteren. Dan zal de SP fractie opnieuw haar standpunt bepalen over de T-bus.
SP eerste weg links
­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl



---- --