PERSBERICHT - 2006-01-17

Toeristisch nieuwsbulletin VisitDenmark januari-februari 2006

Trendy Kopenhagen steeds meer in trek

De Deense hoofdstad Kopenhagen ontwikkelt zich steeds meer tot een van de populairste toeristensteden in de wereld. De stad is voor het tweede achtereenvolgende jaar gekozen tot de beste haven van Europa en is eind vorig jaar bovendien uitverkoren tot s werelds beste cruisehaven.

Varende toeristen die de stad aandoen prijzen de vele bezienswaardigheden, attracties en aantrekkelijke winkelmogelijkheden. Reisorganisaties ondervinden goede samenwerking van locale overheden en bedrijfsleven. Steeds meer cruiseschepen leggen de laatste jaren in Kopenhagen aan. Afgelopen jaar hebben 380.000 cruisepassagiers de stad bezocht, 60.000 meer dan in 2004. Voor 2006 wordt gerekend op rond 400.000 passagiers. De omzet van de cruisebezoeken ligt omgerekend op rond 94 miljoen Euro per jaar.

De overkoepelende toeristische organisatie Wonderful Copenhagen zegt dat Kopenhagen een steeds beter imago krijgt en als winkelbestemming nu kan worden vergeleken met Milaan. In de eerste negen maanden van het vorige jaar nam het aantal toeristen in Kopenhagen toe met bijna 5 procent. De winkels in het centrum van de stad zagen hun verkopen in dezelfde periode stijgen met 15 procent.

Volgens hoofd verkoop en marketing Ole Andersen van Wonderful Copenhagen wordt de stad door het grote publiek steeds meer gezien als trendy en prijzen zij het potentieel aan winkels. Ook in 2004 was er in Kopenhagen, dat de laatste jaren tal van nieuwe hotels in gebruik heeft genomen, al een stevige groei van het aantal toeristen.

Meer informatie: Wonderful Copenhagen, Gammel Kongevej 1, DK-1610 Kopenhagen V., tel. +45 7022 2442, e-mail: woco@woco.dk en internet: www.visitcopenhagen.dk. Voor meer informatie over bestemming Kopenhagen zie www.visitdenmark.com

Kopenhaagse Zeemeermin krijgt een grote zus
De beroemde Kleine Zeemeermin, het uit 1913 daterende bronzen beeldje van Edvard Eriksen aan het Kopenhaagse havenfront dat is geïnspireerd op een sprookje van Hans Christian Andersen, krijgt in augustus een grote zus. Dan komt ongeveer een kilometer ten noorden van het tot nationaal symbool geworden beeldje een aanzienlijk groter beeld te staan dat als titel De genetisch gemanipuleerde zeemeermin draagt. Het is van graniet en brons en meet 175x160x75 cm.

Dit laatste beeld is vervaardigd door de Deense kunstenaar Bjørn Nørgaard. Het is onderdeel van een uit negen delen bestaande beeldengroep met als titel Het genetisch gemanipuleerde paradijs, die rondom een verzonken triomfboog in een ongeveer 400 vierkante meter groot bassin staat opgesteld. De beeldengroep werd indertijd vervaardigd voor de Wereldtentoonstelling Expo 2000 in de Duitse stad Hannover en krijgt nu dus een vaste plaats in Kopenhagen. Maker Bjørn Nørgaard, die verheugd is over het feit dat ook zijn creatie in Kopenhagen komt te staan, zegt: Met twee zeemeerminnen is te zien hoe in verschillende tijdperken met het culturele erfgoed wordt omgegaan.

De Kleine Zeemeermin van Edvard Eriksen behoort met ongeveer één miljoen bezoekers per jaar tot een van de populairste attracties van Denemarken. Voor meer informatie, zie internet: www.bjoernnoergaard.dk en www.visitdenmark.com

ACCOMMODATIE

Meer hotels langs jarige Margrietroute
Er hebben zich in Denemarken meer logiesgelegenheden aangesloten bij de samenwerkende Marguerite-hotels, die langs of in de buurt liggen van de meer dan 3.500 km lange Margrietroute, die langs vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van het land loopt. De route, genoemd naar de margriet, de lievelingsbloem van de Deense vorstin Margrethe II, is dit jaar 15 jaar oud.

Bij de Marguerite-hotels zijn nu ook kleine kros (herbergen) en Bed & Breakfast-adressen langs de route aangesloten. De organisatie van Marguerite-hotels heeft een VIP-kaart op de markt gebracht voor stamgasten. De kaart geeft recht op bepaalde kortingen. Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Hugo Service een nieuwe Nederlandstalige gids over de Deense Margrietroute.

Meer informatie over de Margriethotels via www.marguerit-hoteller.dk (Engelse en Duitse versie).

GENIETEN
Kopenhagen beste culinaire stad van Scandinavië Het gezaghebbende reisblad Condé Nast Traveller heeft vastgesteld dat Kopenhagen de beste culinaire stad van Scandinavië is. In de Deense hoofdstad en omstreken zijn momenteel tien restaurants met een Michelin-ster.
Het blad looft met name een vijftal restaurants: Noma aan de Strandgade, Formel B aan de Vesterbrogade, The Paul in Tivoli, Premisse in Dronningens Tvrgade en Den gule Cottage in Klampenborg (ten noorden van Kopenhagen).

Voor meer informatie over bestemming Kopenhagen zie www.visitdenmark.com

GEZINSVRIENDELIJK
Volg Andersens spoor in Denemarken
Ook na het Andersen-herdenkingsjaar 2005 is het natuurlijk interessant om de sporen van de sprookjesschrijver te volgen. In Denemarken kan dat nu heel gemakkelijk doordat er op tal van plaatsen waar hij verbleef of inspiratie opdeed kleine plaquettes zijn aangebracht waarop bijzonderheden staan vermeld. Bovendien zijn gegevens te vinden in een folder, die ook in het Engels of in het Duits verkrijgbaar is. Op de site www.andersenwashere.dk staan alle bijzonderheden over het project en kan op een kaart van Denemarken zien waar de belangrijkste sporen van Andersen zijn te vinden. Op de site kan bovendien de genoemde folder worden aangevraagd, die vervolgens zonder kosten wordt thuisgestuurd.

Meer info: Fonden Fyntour, Sivmosevnget 4, DK-5260 Odense S., tel. +45 6613 1337, www.andersenwashere.dk

s Werelds hoogste draaimolen vanaf april in Tivoli Het bekende recreatiepark Tivoli, in het hartje van Kopenhagen, bezit vanaf de opening van het nieuwe seizoen 12 april - s werelds hoogste draaimolen. De carrousel, die 80 meter hoog wordt, krijgt als naam Himmelskibet (het Hemelschip).
Wie een tochtje wil maken in het Hemelschip kan instappen op een platform, dat zich op 6 meter hoogte bevindt. Daarvandaan voert een gondel, waarop twaalf tweepersoonsstoeltjes aan kettingen zijn gemonteerd, de gasten naar de top van de draaimolen. De gondel gaat vervolgens om haar eigen as wentelen, waardoor de stoeltjes met een snelheid tot maximaal 70 km/u in de rondte gaan draaien. De gondel kan op diverse hoogten en met verschillende snelheden ronddraaien. De maximum capaciteit van de nieuwe attractie is 960 personen per uur. Het Hemelschip is ontwikkeld in samenwerking met de Oostenrijkse firma Funtime, die in een groot aantal landen attracties heeft gebouwd. Tivoli beschikt in het nieuwe seizoen in totaal over 25 belangrijke attracties.

Meer info: Tivoli A/S, Vesterbrogade 3, PB 233, DK-1630 Kopenhagen V., tel. +45 3315 1001, e-mail: info@tivoli.dk en internet: www.tivoli.dk

Beleef Noord-Amerika in Oost-Jutland
Wie Noord-Amerika wil beleven in Djursland, de prachtige regio in Oost-Jutland, kan terecht in de zich steeds weer vernieuwende Ebeltoft Zoo & Safari, waar onder meer zwarte beren en bizons van dichtbij zijn te zien, waar prairiehonden janken en zeearenden majestueus boven het landschap zweven. Via een loopbrug kunnen bezoekers oog in oog met veel dieren komen. Hier kan men ook kennis maken met de wereld van de Indianen. Voor jonge kinderen is er een nieuwe Westernstad, met o.a. saloons en winkels in miniatuur.

Het natuurpark van 60 hectare nabij het mooie oude stadje Ebeltoft moet in de nabije toekomst een nog completer beeld geven van Noord-Amerika vóór, tijdens en na het Wilde Westen. Het is een lang proces voordat alles gereed is. Er moet nog verder worden gebouwd, maar nu al is een bezoek aan het nieuwe Noord-Amerika een opwindende belevenis voor het hele gezin.

Vergeet overigens ook niet in een kijkje te nemen in de vier andere continenten: Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De toegangsprijzen voor dit jaar zijn: volwassenen 100 DKK ( 13.40), gepensioneerden 85 DKK ( 11.40) en kinderen 55 DKK ( 7.40).

Meer info: Ebeltoft Zoo & Safari, Stubbe Søvej 15, DK-8400 Ebeltoft, tel. +45 8633 6150, e-mail: info@ebeltoftzoo.dk en internet: www.ebeltoftzoo.dk. Voor meer informatie over vakantieland Denemarken en de regio Djursland/Oost-Jutland zie www.visitdenmark.com

EVENEMENTEN
Kopenhagen krijgt MTV European Music Award Show 2006 De Deense hoofdstad Kopenhagen is gekozen tot de stad waar de grootse MTV European Music Award Show 2006 wordt gehouden. Daarmee staat niet alleen vast dat s werelds grootste pop- en rocksterren als Robbie Williams, Madonna en Bono naar de stad komen, maar ook dat Kopenhagen in de hele wereld enorme media-aandacht zal krijgen en kan rekenen op grote extra inkomsten.

De toeristische organisatie Wonderful Copenhagen, die 2½ jaar heeft geknokt om de pretentieuze show naar de Deense hoofdstad te krijgen, denkt dat de stad een omzetvergroting van 90 miljoen DKK (ruim 12,5 miljoen Euro) tegemoet kan zien. De Music Award Show van MTV, waarop de grote jaarlijkse onderscheidingen worden uitgereikt, zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 9 november a.s. De exacte locatie is nog niet bekendgemaakt. Het is dit jaar de dertiende keer dat het grote muziekgala wordt gehouden.

Voor meer informatie over bestemming Kopenhagen zie www.visitdenmark.com

José Carreras treedt op in Esbjerg
De wereldberoemde Spaanse tenor en operazanger José Carreras treedt op 27 januari a.s. voor het eerst in zijn lange carrière op in de Deense havenstad Esbjerg, aan de westkust van Jutland. Het concert vindt plaats in Musikhuset, het fraaie moderne muziekcentrum van de stad. Carreras wordt begeleid door zijn pianist Lorenzo Bavaj en musici van het Nuovo Quartetto Italiano.

Hotel Britannia in Esbjerg biedt een speciaal Carreras-pakket aan voor 1495 DKK ( 202) per persoon. Voor dit bedrag krijgen gasten naast de overnachting (op basis van verblijf in een tweepersoonskamer) een toegangskaart voor het concert, een speciaal operabuffet, een nachtelijke snack en een ontbijtbuffet.

Meer info en/of reserveringen: Hotel Britannia, Esbjerg, tel. +45 7513 0111, internet: www.britannia.dk

Kopenhagen biedt cultuurpakketten op internet aan Liefhebbers kunnen nu een compleet cultuur-reispakket voor een weekend in de Deense hoofdstad Kopenhagen online boeken. Op de website www.culturekick.com kan worden gekozen tussen een opera- en een balletpakket voor 2006. Vanaf 2.570 DKK (ongeveer 345) per persoon is in het pakket een opera- of balletvoorstelling opgenomen in het nieuwe operagebouw op het eiland Holmen, respectievelijk het beroemde Koninklijk Theater aan Kongens Nytorv en twee overnachtingen met ontbijt in een driesterrenhotel. Wie een verblijf in een viersterrenhotel wenst, betaalt voor dit pakket 2.880 DKK (ongeveer 385).

Op het programma van het Koninklijk Theater staan o.a. de operas Rheingold, Siegfried, Fledermaus, La Traviata en Barbier van Sevilla. Balletliefhebbers kunnen onder meer genieten van Romeo en Julia en de Kleine Zeemeermin. Het project is een samenwerkingsverband van de overkoepelende toeristische organisatie VisitDenmark, het Koninklijk Theater (dat ook de nieuwe Opera leidt), de Arp-Hansen Hotel Group, luchtvaartmaatschappij SAS en de reisorganisatie Travel Art.

Op de website kunnen desgewenst ook de transfer per boot naar de nieuwe Opera, een vlucht met SAS naar Kopenhagen, rondleidingen achter de schermen, een huurauto en andere extras worden geregeld.

Meer informatie en/of reserveringen: Culture Kick, Kopenhagen, tel.
+45 3313 3790, fax +45 3313 3708, e-mail: info@culturekick.dk en internet: www.culturekick.com

Opera-hotelarrangementen in Kopenhagen
Het Koninklijk Theater in Kopenhagen voert dit voorjaar Der Ring des Nibelungen, het magnus opum van Richard Wagner uit, het grootste en meest ambitieuze werk dat een operahuis kan brengen. Het werk is door het Koninklijk Theater niet meer opgevoerd sedert 1912.

De voorstellingen van de Ring (in totaal 14 uur) vinden plaats in het veelgeprezen nieuwe Opera- en Balletcentrum aan de Kopenhaagse haven. Zij strekken zich steeds uit over zes dagen in vier perioden in de maanden april en mei. Het gaat om de perioden 25-30 april, 2-7 mei, 16-21 mei en 23-28 mei.
Het Koninklijk Theater biedt o.a. in samenwerking met het nabijgelegen Copenhagen Admiral Hotel speciale opera-arrangementen aan. Kaarten, diners, vervoer per boot naar het operagebouw en overnachtingen met ontbijt kunnen worden besteld bij het hotel. Op het programma van het Koninklijk Theater staan dit jaar nog veel meer grote muziekvoorstellingen. Ook deze kunnen worden geboekt als hotelarrangementen via het genoemde hotel.

Meer informatie op internet: www.admiralhotel.dk en www.kgl-teater.dk

KUNST & DESIGN
Jongeren gratis naar veel Deense musea
Sinds 1 januari hoeft bij een groot aantal musea in Denemarken geen entree meer te worden betaald. Dit is een gevolg van een besluit van het Deense parlement. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt voortaan gratis toegang voor 130 officieel door de staat erkende musea. Deze musea liggen verspreid over het gehele land. Jongeren kunnen ook gratis naar binnen in de musea Hirschsprungske Samling in Kopenhagen, Ordrupgaard in Charlottenlund, Dansk Jagt- og Skovbrugmuseum in Hørsholm, Dansk Landbrugsmuseum in Auning en Statens Forsvarshistoriske Museer (Orlogsmuseum en Tøjhusmuseum, over de koninklijke Deense marine en arsenaal) in Kopenhagen.

Het Nationalmuseum in Kopenhagen is voortaan voor iedereen zonder betaling te bezoeken (zie ook volgend bericht). Onder dit belangrijke cultuur-historische museum vallen o.a. ook het Frilandsmuseum (openluchtmuseum) in Lyngby en het Frihedsmuseum in Kopenhagen. Voor Statens Museum for Kunst, eveneens in de Deense hoofdstad, geldt gratis toegang voor de vaste collectie en voor een aantal kleinere exposities. Voor grote bijzondere exposities, waar veel extra kosten aan zijn verbonden, blijft echter wel een toegangsprijs gelden.

Meer informatie over Deense musea via www.visitdenmark.com

Gratis toegang tot Nationalmuseet
De toegang tot Nationalmuseet in Kopenhagen, het belangrijkste museum van Denemarken, is sinds 1 januari van dit jaar gratis. Dit is mogelijk geworden door nieuwe maatregelen van de Deense overheid. Niet alleen de vaste collecties van het museum zijn nu gratis te zien, maar ook de wisselende exposities. En juist dit jaar zijn er twee bijzonder interessante te bewonderen.

In het eerste halfjaar van 2006 is (nog tot 17 april a.s.) een spectaculaire tentoonstelling te zien onder de titel Sprretid (Spertijd), gewijd aan de bezetting van Denemarken door de Duitsers van 1940-1945. In de tweede helft van het jaar, vanaf 16 september a.s., staat de tentoonstelling De wereld van Tycho Brahe op het programma, gewijd aan de Deense sterrenkundige, wiens werk in de hele wereld grote invloed heeft gehad. Deze tentoonstelling loopt tot 9 april 2007.

Nationalmuseet heeft o.a. een grote vaste collectie uit de Renaissancetijd en bezit tevens s werelds grootste verzameling voorwerpen uit Groenland, s werelds grootste eiland, dat nog steeds tot het Deense koninkrijk behoort. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur.

Meer informatie: Nationalmuseet, ingang: Ny Vestergade 10, DK-1471 Kopenhagen K., postadres: Frederiksholms Kanal 12, DK-1220 Kopenhagen K., tel. +45 3313 4411 of +45 3347 3850 (info), fax +45 3347 3333 en internet: www.natmus.dk

Museum Louisiana eert Baselitz
Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt in Scandinavië een overzichtsexpositie gewijd aan het werk van de grote Duitse kunstenaar Georg Baselitz (geboren in 1938). Het museum voor moderne kunst Louisiana in Humlebk op het eiland Seeland laat van 10 februari tot 5 juni a.s. ongeveer 120 schilderijen en tekeningen van Baselitz zien uit de periode van 1960 tot heden.

Louisiana, gelegen aan de Sont, ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen, was het eerste museum in Denemarken dat het werk van Baselitz indertijd exposeerde. Dat was in 1983. Sindsdien is het museum de kunstenaar steeds nauwgezet blijven volgen. De expositie Baselitz Schilder kan in genoemde periode dagelijks worden bewonderd van 10-17 uur, op woensdagen tot 22 uur.

Tot 19 maart a.s. is in Louisiana ook de interessante expositie Brassaï fotograaf van de nacht te zien. De in Hongarije geboren Fransman Brassaï (1899-1984) was een van de invloedrijkste fotografen van Europa, die tal van bekende collegas heeft geïnspireerd. Hij stond vooral bekend om zijn vele opmerkelijke opnamen van het Parijse nachtleven. Brassaï heette oorspronkelijk Gyula Halász. Hij kwam als 24-jarige in Parijs terecht. In Frankrijk was hij onder meer bevriend met de schrijver Jean-Paul Sartre en de schilder Picasso.

Meer inlichtingen: Museum Louisiana, Gamle Strandvej 13, DK-3050 Humlebk, tel. +45 4919 0719, fax +45 4919 3505, internet: www.louisiana.dk

Statens Museum for Kunst herdenkt Rembrandt
Het Kopenhaagse Statens Museum for Kunst herdenkt de 400ste geboortedag van Rembrandt met de meest uitgebreide expositie die ooit in Denemarken aan de Leidse molenaarszoon is gewijd. Het gaat om de tentoonstelling Rembrandt? Mesteren og hans vrksted (Rembrandt? De meester en zijn atelier). De expositie, met verscheidene meesterstukken, is te zien van 4 februari tot 14 mei a.s.

Rembrandts invloed op de schilderkunst wordt onder meer in perspectief geplaatst door het mede tonen van werken van zijn leerlingen en van kunstenaars die tot zijn kringen behoorden. Er wordt ook aandacht besteed aan de talrijke onderzoeken naar de authenticiteit van veel van de aan Rembrandt toegeschreven kunstwerken. Voor de expositie werden stukken geleend van o.a. het Rijksmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag, het Metropolitan Museum of Art in New York, de National Gallery of Art in Washington, de National Gallery in Londen en het Nationalmuseum in Stockholm. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur, op woensdag tot 20 uur. Entree voor deze tentoonstelling is 70 DKK. Personen van 18-25 jaar, studenten en senioren betalen 50 DKK. Voor personen onder de 18 jaar is de toegang gratis.

Meer informatie: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, DK-1307 Kopenhagen K., tel. +45 3374 8494, fax +45 3374 8404, e-mail: smk@smk.dk en internet: www.smk.dk