VVD


17-1-2006

Zsabo: Veiligheid militairen en gezinnen Antillen in geding

VVD-Defensiewoordvoerder Zsolt Szabo heeft in het Kerstreces als lid van de vaste Kamercommissie Defensie deelgenomen aan een bezoek aan de Nederlandse militairen op de Nederlandse Antillen en Aruba.

Tijdens dit bezoek kwam de slechte veiligheidssituatie waarin de Nederlandse militairen en hun gezinnen zich bevinden aan de orde. De VVD stelt in schriftelijke vragen aan de minister van Defensie dat deze situatie direct wordt verbeterd.

Overvallen op het personeel van de Koninklijke Marine en hun families op de Nederlandse Antillen en Aruba worden steeds gewelddadiger. In de afgelopen periode is zelfs sprake geweest van een verkrachting van de vrouw van een Nederlandse militair, maar ook van een brute overval tijdens een kinderfeestje waarbij de aanwezigen met wapens werden bedreigd. Het ministerie van Defensie heeft ervoor gekozen om tot heden alleen alarminstallaties te installeren in de circa 300 woningen van het personeel, echter deze kunnen op eenvoudige wijze van buitenaf (bij de ingang van de poorten van de woningen) via het uitschakelen van de elektriciteitsvoorziening worden uitgezet. Tot op heden is nog niet begonnen met de beveiliging van de woningen door het verbeteren van de kwaliteit van hang- en sluitwerk, traliewerk en de beveiliging rondom de woningen, zoals verlichting, omheining en anti-klimvoorzieningen. De veiligheidssituatie blijft daarom alarmerend en de VVD vraagt de minister per direct te beginnen met het aanbrengen/ verbeteren van de benodigde voorzieningen alsmede hiervoor de benodigde financiële middelen ter beschikking te stellen.

dinsdag 17 januari 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl