Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/AANKONDIGING

Felix Meritis, Trouw, Industrial Transformation Project - International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change (IT-IDHP), Kennisnetwerk Systeem Innovaties (KSI) presenteren:

Lezing: Cross-thinking about Sustainability

G L O B A L I S E R I N G :

EEN DRIJVENDE KRACHT ACHTER DUURZAME ONTWIKKELING?

Felix Meritis

dinsdag 17 januari, aanvang 20.00 uur

toegang ¤ 10,- / ⤠7,50 (met korting)

reserveren 020 623 13 11, mailto:receptie@felix.meritis.nl

Kan globalisering een drijvende kracht achter duurzame ontwikkeling zijn? Dat is een 'dwarse' vraag. Immers, velen zien globalisering vooral als een bedreiging van duurzame ontwikkeling. Het debat, de eerste in een reeks Cross-thinking about Sustainability, wordt ingeleid door Wolfgang Sachs, een internationaal vooraanstaande denker over duurzame ontwikkeling. Professor Sachs is lid van de Club van Rome, directeur van het Wuppertal Institut en ex-voorzitter van Greenpeace Duitsland. Sachs gaat in op de voorwaarden waarop globalisering een drijvende kracht achter duurzame ontwikkeling kan worden. Hij zal bespreken, welke politieke keuzes daartoe nodig zijn. Dit vereist noodzakelijke veranderingen in het economisch denken in de instituties van de internationale gemeenschap, aldus Sachs.

Lange tijd waren het de OECD landen die de grootste bijdrage leverden aan het verbruik van de natuurlijke hulpbronnen. De wereldwijde milieuproblemen waren vooral aan deze geïndustrialiseerde landen toe te schrijven. De situatie is nu geheel anders. Naast de OECD landen zijn er landen in met name Azië die zich snel ontwikkelen en industrialiseren. We kunnen hun economische kracht én hun bijdrage aan de milieuproblematiek niet langer negeren. Zo is de wereldwijde prijs voor olie of hout sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in China. China zal spoedig een plaats innemen naast Europa en de VS, als producent van broeikasgassen.

Is een ander soort globalisering denkbaar? Kan globalisering wellicht ook een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling? Zo zou bijvoorbeeld de ontwikkeling van China en de bijbehorende toename van het energieverbruik kunnen leiden tot beduidend hogere olieprijzen. Dat zou dan weer tot gevolg kunnen hebben dat meer geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van andere energiebronnen. Wie denkt dat we de effecten van globalisering kunnen voorspellen komt waarschijnlijk bedrogen uit. Maar we hebben er wel invloed op. Veel zal immers afhangen van de keuzes die de OECD en de ontwikkelingslanden maken in hun milieu-, economisch en innovatiebeleid.

Professor Paul van Seters, deskundige op het gebied van globalisering en duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Tilburg, zal kort een kritische reactie op de lezing van Sachs geven. Na de lezing is er uitvoerig gelegenheid voor debat met de aanwezigen.

Dinsdag 17 januari, Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Voertaal: Engels

Aanvang lezing en debat: 20.00 uur

Toegang: ¤¬ 10,00 / ¤ 7,50 met korting

Reserveren: mailto:receptie@felix.meritis.nl , (020) 623 13 11

Informatie: http://www.felix.meritis.nl , http://www.vu/nl/IVM/research/ihdp-it/ , http://www.ksinetwork.nl