Stadsdeel Amsterdam-Noord

Stadsdeel Amsterdam-Noord zet jeugdvangnet op

Dinsdag 17 januari vindt de officiële installatie van het Jeugdnetwerk 12+ in Amsterdam-Noord plaats. Dit netwerk is bedoeld om probleemjongeren adequate ondersteuning te bieden zodat zij niet afglijden naar de criminaliteit. In het netwerk zitten vrijwel alle organisaties die binnen het stadsdeel met probleemjongeren werken. Stadsdeelvoorzitter Rob Post en de wethouder Jeugdbeleid, Ruud Hoogland verrichten samen met de partners uit het Jeugdnetwerk de aftrap voor de samenwerking.

Binnen de jeugdzorg is een groot aantal organisaties actief. Om de samenwerking tussen deze organisaties te verbeteren en om goede ondersteuning te verlenen aan individuele jongeren is in Amsterdam-Noord het Jeugdnetwerk 12+ opgezet. Alle jongeren waarover zorgen bestaan worden bij het netwerk aangemeld. Op basis van de problematiek waarmee een jongere te maken heeft, krijgt een van de partners uit het netwerk de verantwoordelijkheid voor de juiste ondersteuning aan de jongere of zorgt voor een adequate verwijzing en houdt hierover contact. Op het moment dat de jongere op het gebied van school, werk, gezin, buurt en vrijetijdsbesteding weer op de rails zit, stopt de begeleiding. Het jeugdnetwerk is bedoeld voor jongeren van 12 tot 24 jaar.

Het netwerk richt zich in eerste instantie op jongeren die zich nog niet schuldig maken aan delicten, maar die vanwege problemen op meerdere terreinen een grotere kans lopen om in de criminaliteit terecht te komen of geen werk en toekomstperspectief te kunnen opbouwen.

In het Jeugdnetwerk 12+ zitten Bureau Jeugdzorg, Spirit, het Jongerenloket (Dienst Werk en Inkomen), Doras, Streetcornerwork, GGD-Jeugdgezondheidszorg, scholen, de Ketenunit en de politie. Met andere instellingen, zoals het GGD-Vangnet Jeugd en instellingen voor vrijetijdsbesteding van jongeren, worden contacten onderhouden. Vanuit het stadsdeel zijn de afdelingen Leerplicht, RMC voor scholing- en werktrajecten en Jeugd & Veiligheid in het netwerk vertegenwoordigd.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Door het opzetten van dit netwerk komt alle informatie die over deze groep jongeren bekend is terecht op één plek. Hierdoor kunnen de verschillende organisaties die zich met de jongeren bezighouden hun werkzaamheden op elkaar afstemmen en krijgen jongeren de ondersteuning die zij nodig hebben. Op deze manier willen wij het aantal jongeren dat in de criminaliteit terechtkomt terugdringen en willen wij jongeren een goed toekomstperspectief bieden."