Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-1-2006

Het is een pertinente misvatting dat de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek de woningmarkt op korte termijn uit het slop trekt. Dat stelde minister Dekker gisteravond op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havenondernemersorganisatie Deltalinq in het World Trade Center in Rotterdam.

"De afgelopen weken zou de indruk kunnen zijn ontstaan dat hypotheekrenteaftrek de enige en allesverklarende oorzaak is van de problemen op de woningmarkt. Alsof na afschaffing van de aftrek de woningmarkt direct vlekkeloos functioneren zal. Daar ben ik het pertinent mee oneens", aldus de minister.
"Het gaat om het langjarig vertrouwen van de consument, waarover dit kabinet absolute helderheid verschaft. De hypotheekrenteaftrek bestaat ruim 35 jaar, terwijl de problemen op de woningmarkt pas de laatste 10 jaar zijn toegenomen. U kent mijn inzet: vergroting van het aanbod." Minister Dekker sprak op de bijeenkomst vooral over de ontwikkelingen in de Zuidvleugel. Dit gebeid aan de zuidkant van de Randstad, aan de monding van de Rijn en de Maas is een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa. Ze ging in haar speech verder onder meer in op de vermindering van de milieuregelgeving (modernisering VROM-regelgeving) en de kaderrichtlijn Water.
Ook stelde zij dat de normen voor luchtkwaliteit niet volledig moeten worden losgekoppeld van ruimtelijke ordening. "Sinds jaar en dag betrekken we alle relevante belangen - inclusief het milieu - bij de ruimtelijke besluitvorming. (...) Niet omdat dat van Europa moet, maar omdat u daar als ondernemer de vruchten van plukt. In de vorm van zekerheid omtrent investeringen. Want voordat we ergens nieuwe woningen of bedrijven toelaten, kijken we eerst of dat geen milieuknelpunten oplevert. Zo voorkomen we dure verassingen achteraf."