Ingezonden persbericht


DEN HAAG - 17 JANUARI 2006

Jonge liberalen veroordelen omstandigheden Azerbeidjaan

JOVD komt op voor studenten in hongerstaking

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) veroordeelt het autoritaire regime in Azerbeidjaan voor het ontzeggen van onderwijs aan studenten op basis van hun politiek activisme. De JOVD roept de internationale gemeenschap en met name de Europese Raad op om op de huidige crisis te reageren. Verscheidene studenten zijn een hongerstaking begonnen, nadat hen de toegang tot de universiteit werd ontzegd. De gezondheid van de studenten is in ernstig gevaar.

De hongerstaking begon enkele weken geleden en is er op gericht dat alle studenten weer tot de universiteit worden toegelaten. De gezondheid van één van de studenten, Emin Huseynov, is dusdanig verslechterd dat hij niet langer in staat is om te drinken en in het ziekenhuis is opgenomen. Andere hongerstakers lijden aan pijn aan hart en lever en lage bloeddruk.

Turan Aliev en Namiq Feyziyev, beide studenten in de hoofdstad Baku, begonnen de hongerstraking nadat hen de toegang tot de universiteit was ontzegd door de plaatselijke authoriteiten. De hongerstakers stellen dat zij van de universiteit zijn uitgesloten op basis van hun politiek activisme, maar de overheid stelt dat dit gebeurt op basis van behaalde slechte cijfers. Huseynov: "Wij doen een oproep aan president Ilham Aliyev: als hij niet onverschillig staat tegenover het lot van zijn volk, moet hij reageren op de hongerstaking, die eist dat de rechten van de studenten, eerder de toegang tot de universiteit ontzegt op grond van politieke motieven, in ere worden hersteld."

Op 6 januari bracht LYMEC - de organisatie van Europese Liberale Jongeren - waarvan de JOVD een lidorganisatie is, een verklaring uit waarin zij de internationale gemeenschap opriep te reageren op de huidige crisis. LYMEC stuurde verkiezingswaarnemers naar Azerbeidjaan tijdens de verkiezingen afgelopen november, welke onder meer ook in contact kwamen met studenten die op dit moment in hongerstaking zijn. De studenten zijn lid van de jongerenbewegingen Yeni Fikir (Nieuw Denken) en Maqam! (Genoeg!) en de hervormingsgezinde tak van de jongerenorganisatie van de oppositiepartij Volksfront.

JOVD-lid Jeroen Benning heeft de genoemde oppositiegroepen en een aantal andere partijen bezocht tijdens een bezoek aan de Zuidelijke Kaukasus namens LYMEC in augustus. "De oppositie in Azerbeidjaan werd bedreigd door de regering in de aanloop naar de verkiezingen. Zo werd de leider van Yeni Fekir, Ruslan Bashirli, gevangengezet vijf dagen nadat ik hem gesproken had. De oppositie werd na de verkiezingen nog verder onderdrukt. Het is tijd dat Europa en de Verenigde Staten de druk op het regime van Aliyev daadwerkelijk opvoeren. Het huidige doodzwijgen omwille van oliebelangen moet onmiddellijk ophouden."

Ondanks de eerder genoemde protestacties, zowel als oproepen vanuit Azerbaidjaan zelf en vanuit de internationale gemeenschap is er tot nu toe niet gereageerd door de regering of de universiteit. Jonge activisten die protesteerden voor het ministerie van Onderwijs zijn reeds meerdere malen uiteengejaagd gedurende de afgelopen week.

+ eind van het persbericht +