Nederlands Kanker Instituut


Patiënten tevreden met snelle uitslag wel of geen longkanker

Amsterdam, 17 januari 2005 - Patiënten met een mogelijke tumor in de longen geven aan zeer tevreden te zijn met de snelheid en de wijze waarop in het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) duidelijkheid wordt gegeven over hun ziekte. Dit blijkt uit een eerste evaluatie van de sneldiagnostiek longpoli.

In april 2005 is het NKI-AVL gestart met de sneldiagnostiek longpoli waarvoor verzekeraar Agis zorgvernieuwingsgelden beschikbaar heeft gesteld. Patiënten bij wie mogelijk sprake is van longkanker, kunnen door hun huisarts of behandelend specialist voor deze sneldiagnostiek worden aangemeld bij het NKI-AVL. Alle noodzakelijke onderzoeken vinden op één en dezelfde dag plaats. De resultaten hiervan worden in een zogenaamd multidisciplinair overleg besproken. In dit overleg met onder andere longartsen, longchirurgen, radiotherapeuten, radiologen, en een patholoog, wordt direct na het stellen van de diagnose ook het behandelplan voorgesteld. Direct aansluitend wordt dit aan de patiënt voorgelegd. Hierdoor wordt voor de patiënt de periode tussen verdenking en diagnose die vaak wordt gekenmerkt door angst en onzekerheid, flink bekort.

Uit de evaluatie blijkt het merendeel van de patiënten zeer tevreden te zijn met de informatievoorziening, de zorg en begeleiding, de nazorg en de overdracht naar de huisarts. Na aanmelding bij de sneldiagnostiek longpoli blijkt dat patiënten snel geholpen kunnen worden; binnen gemiddeld 6 dagen kunnen ze voor de sneldiagnostiek terecht in het NKI-AVL. Na het stellen van de diagnose longkanker zijn diverse behandelingen mogelijk, operatie, bestralen en chemotherapie. Vaak zijn combinatiebehandelingen nodig. Uit de evaluatie blijkt dat na vaststelling van de diagnose, de patiënt gemiddeld binnen 14 dagen voor de eerste behandeling terecht kan. Het aantal bezoeken van de patiënt aan het NKI-AVL tussen de eerste verdenking en de start van de behandeling is door de sneldiagnostiek afgenomen van 5-6 bezoeken tot 3-5 bezoeken.

Het NKI-AVL is voornemens ook een sneldiagnostiek poli op te zetten voor andere tumorsoorten. Zo is onlangs gestart met een sneldiagnostiek poli voor hoofd/halstumoren en gynaecologie.


----------

Noot aan de redactie:

* Bij de afdeling PR & Voorlichting zijn contactgegevens aanwezig van een patiënt die over zijn ervaringen met de sneldiagnostiek longpoli wil spreken.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, tel. 020-51202867 of 06-51009489.