Gemeente Castricum

Links

IJmondgemeenten nemen kennis van vijfde voortgangsrapportage commissie Eversdijk

(persbericht van de Milieudienst IJmond)

De IJmondgemeenten en Castricum hebben verheugd kennis genomen van de vijfde voortgangsrapportage van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid (commissie Eversdijk). De rapportage is gericht op de handhaving van vliegtuiggeluid in de wijdere omgeving van Schiphol. In haar rapport geeft het CDV verschillende mogelijkheden aan om vliegtuiggeluid te controleren.

De IJmondgemeenten en Castricum zijn in eerste reactie tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. De rapportage impliceert dat er nu ook voor deze gemeenten normen komen, waarmee kan worden getoetst of er correct wordt gevlogen. Tot op heden zijn er geen normen voor ons gebied in het kader van de Luchtvaartwet. Het intensieve gebruik van het luchtruim boven ons gebied vraagt daar wel om.

In de 2e plaats komen er op voorstel van Eversdijk, naast de maximum jaarnormen op basis van rekenen, nu ook normen voor gemeten geluidsbelasting. De meetresultaten van de diverse meetpunten zoals die recent in de IJmond en Castricum zijn/zullen worden neergezet, kunnen daarmee op termijn ook voor handhaving worden gebruikt.

De IJmondgemeenten en Castricum zullen er op aan dringen dat het voorgestelde nu ook snel in daden wordt omgezet.

De Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid is ingesteld door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. De commissie moet o.a. voorstellen doen over de rol van geluidmetingen ten behoeve van handhaving. In haar onderzoek gaat de commissie Eversdijk in op de verschillen tussen gemeten en berekende geluidniveaus. Doel daarvan is om na te gaan hoe groot de verschillen zijn tussen berekenen en meten van vliegtuiggeluid. Over de oorzaken van deze verschillen rapporteert de commissie in een later stadium.