Nieuws over osteoporose

Glaxosmithkline

P E R S B E R I C H T

Primeur voor nieuw bisfosfonaat tegen botontkalking bij postmenopauzale vrouwen

EERSTE MAANDELIJKS IN TE NEMEN MEDICIJN KOMT NAAR NEDERLAND

Woerden/Zeist, 17 januari 2006 - Vanaf deze week is in Nederland Bonviva(r) (ibandronaat) beschikbaar. Dit medicijn voor de behandeling van postmenopauzale vrouwen met osteoporose (botontkalking)is het eerste orale geneesmiddel dat één keer in de maand ingenomen hoeft te worden.

'Een dergelijk geneesmiddel is weer een stap vooruit. Hoe minder frequent geneesmiddelen moeten worden gebruikt hoe beter. Dat geldt zeker ook voor de behandeling van een chronische ziekte als osteoporose.', aldus Luc Maartens, huisarts in Eindhoven. Hij is dan ook blij met de ontwikkeling van het nieuwe middel en ziet het als een waardevolle uitbreiding van de behandelmogelijkheden.
Ibandronaat is een nieuwe telg in de familie van bisfosfonaten. Dit zijn medicijnen die de afbraak van botmassa tegengaan, daardoor de botdichtheid en- sterkte vergroten en op die manier voorkomen dat botten poreuzer worden en als gevolg daarvan kunnen breken. Ibandronaat is door de structuur een potent bisfosfonaat met een goede hechting aan het bot, waardoor het voor een langdurige werking zorgt. Dankzij de werkzame stof hoeft Bonviva maar 1 keer per maand te worden geslikt.

In Nederland zijn er ruim 800.000 osteoporosepatiënten en naar verwachting zal dit aantal de komende vijftig jaar verdubbelen. Osteoporose of botontkalking is een chronische botaandoening waarbij het lichaam te weinig bot aanmaakt of overmatig bot verliest. Het gevolg daarvan zijn dunne, broze botten die gemakkelijk kunnen breken of wervels die kunnen inzakken. Toch weet zo'n 80% van de mensen zelf niet dat ze osteoporose hebben. Vaak wordt de diagnose pas gesteld als een patiënt met een fractuur het ziekenhuis bezoekt of daar zelfs moet worden opgenomen. En dat terwijl een juiste behandeling met geneesmiddelen de kans op opname in het ziekenhuis als gevolg van een breuk met 30% kan verminderen (Pharmo, 2005).

Ibandronaat is een product van en wordt op de markt gebracht door Roche en GlaxoSmithKline.

EINDE PERSBERICHT

---
VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT OPNEMEN MET:

Hill & Knowlton Nederland Roche Nederland
Sigrid Vos Hein Wilsens

020-4044707 of 06-21531238 0348-438105 of 06-22415249 svos@hillandknowlton.com hein.wilsens@roche.com