Gemeente Steenbergen

Stichting 400 jaar Dinteloord en Prinsenland
Nieuwe gemeentelijke onderscheiding

De stichting 400 jaar Dinteloord en Prinsenland heeft zaterdag 14 januari uit handen van burgemeester Jan Hoogendoorn het eerste exemplaar van een nieuwe gemeentelijke onderscheiding ontvangen. De burgemeester had voor de kern Dinteloord een primeur. De stichting ontving "de Heraut van Steenbergen". De leden van de stichting ontvingen daarnaast persoonlijk een oorkonde.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 november 2005 besloten een nieuwe onderscheiding in te stellen voor personen of groepen van personen die zich gedurende korte tijd sociaal-maatschappelijk bijzonder inzetten. De verordening inzake gemeentelijke erepenningen heeft beperkingen wat betreft kortstondige bijzondere inzet door verdienstelijk inwoners. Ditzelfde geldt voor Koninklijke Onderscheidingen. Voor beiden geldt het criterium van langdurigheid.
Het collegebesluit van 15 november is genomen vanwege de bijzonder maatschappelijke verdiensten in 2005 voor de gemeente Steenbergen, in het bijzonder de kern Dinteloord. De leden en de stichting hebben de onderscheiding en oorkonde ontvangen door hun bijdrage en inzet aan de festiviteiten ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Dinteloord.
Het college heeft gekozen voor de heraut door de onlosmakelijke verbondenheid met de gemeente Steenbergen. De replica hiervan is vervaardigd door beeldend kunstenaar Léon Vermunt uit Wouwse Plantage. De toekenning van de heraut wordt gezien als een symbolische waardering van de Steenbergse gemeenschap aan hen, die zich kortstondig bijzonder verdienstelijk hebben ingezet. Voor het gemeentehuis aan de Kaaistraat in Steenbergen is de heraut te bezichtigen. In de tijd dat Steenbergen vestingstad was, verkondigde een heraut door middel van luid klaroengeschal het nieuws.

"persbericht"